Paralympisk ildsjæl

70 i dag. Karl Vilhelm Nielsen har brugt sit liv på at forbedre mulighederne for handicappede idrætsudøvere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hele 34 år har Karl Vilhelm Nielsen været formand for Dansk Handicap Idræts-Forbund.

Han voksede op i Aalborg med en enlig mor, der skulle tage sig af fire børn, ikke mindst dagens 70-års fødselar, der fik polio kun nogle få måneder gammel.

Som otte-årig så han en fodboldkamp på Randers Stadion – gennem hegnet – og det vakte en enorm interesse hos den handicappede knægt.

Som 14-årig havde han sit eget fodboldhold, B-57, i Vejgaard i Aalborg, som i flere år var ubesejret, fordi han »hentede« spillere fra hele bydelen – flere blev senere divisionsspillere og en enkelt kom på landsholdet.

I gymnasiet etablerede eleverne en basketball-klub og Karl Vilhelm Nielsen blev formand – uden at kende meget til basketball. Han er stadig stolt over, at »hans« gymnasieklasse blev fodboldmester og skakmester tre år i træk. På grund af sin polio var han aldrig med på banen, men havde fokus på det organisatoriske.

Da han i 1965 kom til Aarhus for at læse jura på universitetet, kom han tæt på et idrætsmiljø for personer med handicap – og derfra gik det stærkt. Både med idrætten samt med at oprette en klub, Lavia Aarhus, som fortsat består.

Han fik indført kørestolsbasketball i Danmark og fik et landshold op at stå. Nielsen har selv deltaget i Paralympiske Lege 1976, 1980 og 1984 – spillet 60 kampe på landsholdet i kørestolsbasketball, ti kampe på landsholdet i kørestolsrugby og vundet bronze i bordtennis for hold. Og så var han den første dansker, som gennemførte et maratonløb i kørestol – Copenhagen Marathon 1980. Foruden formandskabet i Dansk Handicap Idræts-Forbund har Nielsen siden 1993 været administrationschef i Danmarks Psoriasis Forening – et for ham dengang helt nyt og fremmed område.

Erhvervskarrieren smeltede sammen med privatlivet, da han efter ti år i Københavns Kommune i 1985 blev hentet til et direktørjob hos Landsforeningen for Polio,- Trafik- og Ulykkesskadede (PTU). I 1993 forlod han direktørstolen hos PTU, men fortsatte som frivillig.Han har gennem årene været engageret i en lang række foreninger, projekter mm. af hvilke man kan fremhæve, at han 2005-2009 var medlem af International Paralympic Committee – handicapidrættens pendant til Den Olympiske Komité, ligesom han er vicepræsident for International Wheelchair and Amputee Sports Federation (IWAS).Der er også blevet tid til at være formand i foreningen for Servicehunde Til Handicappede siden 1998 – en interesse som udsprang af, at han selv fik en servicehund til at hjælpe med at bære tasken på arbejde og samle tabte ting op fra gulvet. At en servicehund i dag er anerkendt som et hjælpemiddel i henhold til Serviceloven, skyldes bl.a., at Nielsen egenhændigt kørte en sag helt til tops hos Den Sociale Ankestyrelse og fik medhold.

Han har været medlem af kommunalbestyrelsen i Ballerup valgt for Venstre, men efter at have boet i Skovlunde i 30 år flyttede familien sidste år til Hornbæk, hvor det indtil videre er blevet til en plads som suppleant i Handicap Rådet i Helsingør og en bestyrelsesplads i grundejerforeningen. Nielsen har også vist sig i den lokale forening for Venstre.

Familien tæller fru Mette, tre børn og seks børnebørn.

Karl Vilhelm Nielsen har modtaget flere æresbeviser for sit engagement – Sundhedsprisen i 1989, Danmarks Idrætsforbunds hæderstegn i 1994, Nordisk Handicap Idræts Forbunds æresemblem i 2002 og Dannebrogsordenen i 2005 overrakt personligt af prinsesse Benedikte, som er Dansk Handicap Idræts-Forbunds protektor.

Dansk Handicap Idræts-Forbund og Danmarks Psoriasis Forening afholder fødselsdagsreception 23. oktober kl. 14-16 i Idrættens Hus i Brøndby.