På toppen af fortiden

Aktuelt portræt. Rubina Raja er leder af et nyt forskningscenter, der inddrager flere discipliner og kommer dybere ned i sammenhængene i historien. Nu skal hun deltage i udgravning på Cæsars Forum.

04NAVrubina-raja-145243.jpg
Rubina Raja forsøger i sit arbejde at præcisere historien. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

Da Rubina Raja gik i gymnasiet stod der matematik, kemi og fysik på A-fagene, for hun troede, hun skulle noget helt andet, end det endte med.

Hun var også god til sprog og historie, og i stedet for naturvidenskab endte hun med at læse klassisk arkæologi og studere antikkens sprog. Hun flyttede til Rom et år, hvor hun fik et endnu tættere syn på den lange kulturforståelse, som hun mener er nødvendig at have for at forstå de dårlige og de gode ting, der er sket, og som stadig sker.

»Man kan ikke bruge historien 1 til 1, når man skal forstå nutidens konflikter, men der er ingen tvivl om, at f.eks. det Europa, vi kender, er udsprunget af de klassiske Middelhavskulturer fra det klassiske Rom, og at man kan aflæse historien som en slags evolution, der dog ikke er lineær, fordi der hele tiden vil være forskellige drejninger, men man kan aflæse kulturtrækkene i vores samfund. Vores europæiske lovgivninger er f.eks. i høj grad inspireret af Romerrigets love,« siger Rubina Raja.

Netop byerne og deres sammenhæng med hinanden, men også den indflydelse, de har haft på alt derimellem, er en af hendes store forskningsfelter.

Det er forholdsvis nyt at forbinde tingene med hinanden på den måde, og i 2014 lykkedes det for Rubina Raja at overbevise Danmarks Grundforskningsfond om, at der burde oprettes et center for den forskning. Nu er hun professor og leder af Center for Urbane Netværksudviklinger (UrbNet), der har en større millionbevilling over den næste årrække

»Det er en præcisering af historien, som vi på centeret kalder high definition archaeology, hvor vi kommer til at forstå historien endnu bedre. Vi fik fondens største finansiering og nok det største tilskud til humaniora i mange år, og det har muliggjort centret,« siger Rubina Raja.

Det handler om, hvordan bysamfundene har påvirket hinanden fra oldtiden til middelalderen på tværs af geografien, hvordan de har indrettet sig og påvirket hinanden. Metoden indbefatter blandt andet mere præcise dateringer og integrerer arkæologiske og historiske teser med naturvidenskabelige metoder.Et af hendes seneste projekter har været i oldtidsbyen Palmyra i Syrien, der senere blev besat af ISIS, og hvor en del af den uerstattelige kultur er gået helt tabt, men hvor meget nåede at blive registreret.

Et kommende projekt som Rubina Rajas nye center er involveret i er udgravningen af Cæsars Forum i Rom. Cæsar var enehersker i Rom, og besluttede at bygge et forum til egen ære lidt nord for det, vi kender som Forum Romanum. Et projekt han aldrig blev færdig med, fordi han blev myrdet. Hans efterfølger og adoptivsøn Augustus byggede det færdigt. En del af forummet er udgravet, men der mangler omkring 4.000 kvadratmeter, og dem skal danske arkæologer udgrave i samarbejde med de italienske myndigheder.

»Det er en unik mulighed for at arbejde i hjertet af byernes by og udgrave det første kejserforum. På den måde kan vi komme ned i lag, der også fortæller om, hvad der var før Romerriget,« siger Rubina Raja. Rom blev ifølge myten grundlagt i 753 fvt., og Cæsars Forum blev påbegyndt i 40erne før vor tidsregning, så udgravningen kommer til at dække en meget lang periode og forhåbentlig også længere tilbage end den mytologiske grundlæggelsesdato for Rom.

Projektet er finansieret af Carlsbergfondet og projektlederne er Jan Kindberg Jacobsen og Rubina Raja. De kommer til at arbejde sammen med erfarne italienske arkæologer. Projektet er der bevilget 11 mio. kr. til.