På spejderære

Lars Kolind har mange titler. Direktør, bestyrelsesformand, iværksætter, professor, godsejer, politiker, debattør med meget mere, men først og fremmest spejder.

Tidl. koncernchef Lars Kolind fylder 70 år i morgen. Arkivfoto: Erik Refner/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Snart bliver han chef for 50 millioner. Det sker, når han i november 2017 overtager formandsposten i World Scout Foundation. En verdensomspændende organisation i 164 lande, og - som han selv kalder det - verdens største lederudviklingsprogram.

Spejderinteressen er ikke ny, den har været en del af Lars Kolinds liv siden han som ni-årig tilbage i 1956 blev tændt af »tjikker likker tjikker likker tjau tjau tjau«-interessen.

Lars Kolind er cand.scient. i matematik fra Århus Universitet. Han bragede gennem lydmuren som topchef i høreapparatvirksomheden William Demant (Oticon) med hans dengang helt nye måde at anskue ledelse på. Kendt som den såkaldte spaghettiorganisation.

Tanken var at sætte medarbejderne fri ved at gøre op med faste arbejdspladser, for derved at frigøre medarbejdernes kreative evner. Det var således innovation, længe før det ord blev pligtstof i enhver topleders ledelsesmanual. Kolinds ledelsesbøger bruges også den dag i dag på flere internationale ledelsesskoler. Mest kendt er bogen »Kolind-kuren«. Han er i dag blandt andet professor ved Detao Masters Academy i Shanghai.

Lars Kolind var en af de første topledere, som i en tidlig alder, som 51-årig, skippede CEO-titlen for i stedet at afprøve en række andre interesser, blandt andet som fuldtidsarbejdende bestyrelsesmedlem.

Det gav ham en lang karriere som formand i pumpevirksomheden Grundfos, i en årrække i et konstruktivt samarbejde med stifterfamilien Due Jensen.

Samarbejde krakelerede

Det samarbejde krakelerede dog meget pludseligt, da formand og stifterfamilie røg uklar, og Lars Kolind måtte forlade Grundfos i 2012.

Succes fik han heller ikke som studievært på et erhvervsmagasin på DR. Ligesom den politiske karriere led et gevaldigt knæk, da han tilbage i 2007 forsøgte sig som politiker i Ny Alliance med en ide om en fast skat på Fyn på 40 procent.

Selv mener Kolind, at han blev fejlfortolket. Faktum var dog, at en egentlig politisk karriere døde ud, inden den blev startet.

Han betragter sig i dag som mentor for ledelsen af Liberal Alliance.

Økonomisk har han været på den grønne gren, siden han købte aktier i sin arbejdsplads Oticon og mangedoblede sit indskud. Selskabet Kolind A/S har i dag en egenkapital på 134 mio. kr.

Mange af sine penge har han investeret i opstarts- og iværksættervirksomheder, ligesom han i en årrække var ejer af godset Løndal ved Silkeborg.

Godset er nu solgt, og Lars Kolind og hustruen, speciallæge Vibeke Riemer, købte for et par år siden Tusculum-palæet ved Bagsværd Sø i København som privatbolig.

Lars Kolind og Vibeke Riemer har fire børn.