Ord til tiden

Sven Holm har skrevet meget og godt. Og har i dén grad også gjort en forskel. 13. april fylder han 75 år.

Læs mere
Fold sammen

Sikke meget, han dog har fået skrevet, Sven Holm. Og så godt.

Han debuterede som 21-årig med samlingen »Den store fjende«, hvor han lagde sig i det spor, der var blevet udstukket af Villy Sørensens tidlige novellesamlinger, og han bevægede sig over i det politiske i sådan noget som science fiction-romanen »Termush, Atlanterhavskysten« og novellesamlingen »Rex«.

Med »Min Elskede. En Skabelonroman« (1968), skete der igen noget helt nyt, her i en fortælling, hvor rammen er beretningen om to hemmelige agenter, A og B, der kommer til København for at starte en revolution og for at stjæle daværende udenrigsminister Poul Hartlings mappe! Mange år senere, som 73-årig, genskrev Sven Holm den sørgmuntre og dejligt aparte roman, der, som denne artikels forfatter skrev i sin anmeldelse, minder os om, hvor god og fri litteraturen kunne være dengang i 1960erne. Romanen gjorde en forskel i tiden. Den placerede, påpegede en samtidig kritiker, sin forfatter i forreste række blandt dem, der på den tid både skabte den danske litteratur og førte den videre.

Helt vidunderlig er også romanen »Syg og munter«, der i 1975 blev til en meget vellykket TV-film, instrueret af Ole Roos og med Jørgen Ryg i hovedrollen som invalidepensionisten Arntsen, og var der her tale om et folkeligt gennembrud, så oplevede Sven Holm også på andre måder nye gennembrud i årene, der fulgte.

Han skrev radio og TV og skuespil til store og små scener her og der, sådan noget som »Schumanns nat«, der handler om den skønne, romantiske komponist af samme navn, som altid har fascineret musikelskeren Sven Holm dybt, og sådan noget som »Kender du svimmel«, der handler om H.C. Andersen og i anledning af digterens 200-års fødselsdag gik på Odense Teater i 2004-2005.

Med Jesper Langberg i hovedrollen blev stykket ikke bare en af sæsonens fineste teateroplevelser. Det blev også noget af det bedste, der kom ud af en i øvrigt meget svingende og efter manges mening alt for voluminøs fejring af det danske geni.

Og apropos drama: Sidste år udgav Sven Holm i bogform et stort skuespil om Jens Otto Krag, med forord af Poul Nyrup Rasmussen. Opført er det desværre (endnu) ikke blevet.

I 2010 trak han sig i protest som suppleant til den bedømmelseskomité, der nominerer danske bøger til Nordisk Råds Litteraturpris. Han mente, at nomineringen af to romaner af to unge forfattere, Harald Voetmanns »Vågen« og Josefine Klougarts »Stigninger og fald«, var både »politiseret« og »ukvalificeret«.

Sven Holm har modtaget de fleste af de priser, man som dansk skribent kan modtage. Siden 2001 har han desuden været medlem af Det Danske Akademi.