Operasangeren uden alder

Gitta-Maria Sjöberg er dansk musiklivs hjertelige sangerinde og kan alt fra De Nordiske Spillemænds repertoire til den store operarolle som en 300 år gammel scenekunstner. 25. juli bliver hun 60 år.

Gitta-Maria Sjöberg påtager sig stadig ret så tunge opgaver og optrådte så sent som i 2012 i legendariske Graham Vicks opsætning af »Lady Macbeth fra Mtsensk« på Göteborgs opera. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hun stammer fra Trollhättan nord for Göteborg og har ikke sit fag fra fremmede:

Moderen var datter af en rabbiner og gik selv med udsigtsløse drømme om et liv i teatrets verden. Gitta-Maria Sjöberg realiserede samme drøm, rykkede hurtigt til Danmark og blev færdig på Opera-Akademiet i 1988.

Det Kongelige Teater hentede hende allerede sidst i studieårene ind til store roller. Teaterdebuten var som Mimi i La Bohème og afslørede hendes varme stemme som skabt til Giacomo Puccinis operaer. Hun har siden sunget stakler som Tosca og især Madame Butterfly over hele Europa og gjort det så glimrende.

Men hendes let eksotiske udstråling har også kunnet bære en Carmen. Og hendes nemme for det moderlige har ført til store partier a la tjenerinden Brangäne i »Tristan og Isolde« og Kostelnicka i Leoš Janáčeks skønne »Jenůfa«. Hun har også sunget Jenůfa selv og i det hele taget haft enestående flair for det østeuropæiske.

Partiet som den mystiske og evigtunge Emilia Marty i »Sagen Makropulos« af Janáček bragte hende på alles læber og indbragte hende titlen som Årets Sanger i tyske dagblade i 2000.

Sangere kan lade sig pensionere relativt unge. Gitta-Maria Sjöberg har bare ikke rigtig nået den alder endnu. Hun påtager sig stadig ret så tunge opgaver og optrådte så sent som i 2012 i legendariske Graham Vicks opsætning af »Lady Macbeth fra Mtsensk« på Göteborgs opera.

Et andet højdepunkt både sangligt og dramatisk var rollen som Sieglinde i Kasper Holtens prisbelønnede opsætning af »Nibelungens ring« - af mange regnet for et højdepunkt i nyere dansk musikliv.

Hun lærte meget på operaskolen i sin tid og uddanner i dag selv næste generation på diverse mesterkurser.

Gitta-Maria Sjöberg har også været bestyrelsesformand for The Birgit Nilsson Society siden 2013 og dermed en afgørende stemme i administrationen af verdens største musiklegat.

Hvad der har gjort hende kendt i videre kredse, er sjovt nok ikke opera. Sangeren fra Göteborg kan alt fra jazz til bigband og kan høres på flere indspilninger med De Nordiske Spillemænd.

Den hjertelige side kommer ægtemanden i form af komponisten Matti Borg og deres hyggelige hus på Amager til gode. Plus musiklivet på Bornholm, hvor hun har titel af æreskunstner - og en lille vej opkaldt efter sig!

Blå bog

Født 1957 i Trollhättan

Uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus og ved Opera-Akademiet i København.

Kunne i 2013 fejre 25 års jubilæum som solist ved Den Kongelige Opera.

Har optrådt med talrige roller over hele Europa samt i Asien og begge amerikanske verdensdele.

Gift med komponisten og musikpædagogen Matti Borg og engageret i uddelingen af verdens største musikhæder, Birgit Nilsson Prisen.