Om ikke andet velklædt

Afghanistans tidligere præsident gennem ti år, Hamid Karzai, har i ti år befundet sig på en af verdens mest udsatte poster, og altid ulasteligt klædt.

Hamid Karzai, Afghanistans tidligere præsident. Foto: Wakil Kohsar Fold sammen
Læs mere

Næppe var den 44-årige Hamid Karzai blevet præsident i Afghanistan i december 2004, før det amerikanskfødte mode-ikon, Tom Ford, der udover at være sit eget brand har været en kreativ drivkraft hos Yves Saint Laurent og Gucci, fra sin udsigtspost i Milano henledte verdens opmærksomhed på den nye præsidents gennemført elegante tøjstil.

Karzai havde netop anbragt sig på en af klodens mest udsatte poster, der før ham havde været indtaget af et morderisk anlagt Taleban-styre, og han blev da også efterfølgende udsat for en række attentatforsøg.

Karzai lod sig sjældent mærke med noget. Han fremtrådte med uforstyrret værdighed i sort eller koksgrå kraveløs skjorte med matchende benklæder og sort jakke i uld. Yderst en khalat, en elegant i silke og bomuld vævet kappe. Eventuelt en patu – et tørklæde – til koldere egne og årstider. På hovedet en karakulhat – en stor skråhue-agtig hovedbeklædning fremstillet af skindet fra ufødte karakullam. Farverne vekslede mellem nuancer af sort, grå, hvid og brun – med undtagelse af khalat’en og patu-tørklædet, der kunne have andre farver.

Tom Ford tøvede ikke med at kalde Karzai »verdens bedst klædte mand«. En statsmand der forenede udsøgt skrædderarbejde med etnicitet og skabte respekt.

Hamid Karzai kommer fra en politisk aktiv familie. Både hans far, onkel og farfar havde fremtrædende politiske positioner. I juli 1999 var Karzais far blevet mydet ved et attentat, og Karzai efterfulgte faderen som klanleder for Popalzai-stammen. Han selv var landspolitisk leder fra december 2001 til september 2014, heraf ti år som præsident fra 2004 til 2014.

I hele perioden forsøgte stridskræfter i Taleban og Haqqani-netværket at myrde ham. I september 2002 blev han forsøgt ombragt i Kandahar, men attentatmanden ramte i stedet den lokale guvernør og en amerikansk sikkerhedsrepræsentant. I september 2004 blev et varmesøgende missil sendt af sted mod den helikopter, han sad i. I juni 2007 sendte Taleban 12 raketter af sted mod ham, da han holdt tale i Ghazni. Raketterne ramte et stykke ved siden af og Karzai gjorde roligt sin tale færdig, før sikkerhedsfolk hastede væk med ham. I 2008 blev han angrebet med automatvåben og granater i forbindelse med en militærparade i Kabul. Og attentatmænd med lyssky forbindelser til Pakistan var ude på at ekspedere ham over i evigheden, da Karzai indgik en strategisk alliance med den indiske premierminister Manmohan Singh i 2011.

Med årene kom der knap så flatterende sider frem fra den elegante overflade. Allerede mens han var præsident, blev Hamid Karzais indstilling til demokrati draget i tvivl, bl.a. på grund af udbredt valgsvindel. Der blev påvist både nepotisme og korruption, bl.a. skulle han have modtaget penge under bordet fra både CIA og den iranske regering, ligesom han også havde engageret sig med sin nu afdøde halvbror, Ahmed Wali Karzai, der var indblandet i handel med narkotika. Men man kan stadig ikke udsætte noget på hans påklædning.