Ole Thestrup: Kult, klasse og kværulantisk gnavpot

Et galopperende alkoholmisbrug var tæt på at køre Ole Thestrups karriere i sænk, men siden 1998 har han været tørlagt.

Ole Thestrup i teaterversionen af »Blinkende lygter«, der i 2015 blev sat op på Black Box Theatre i Holstebro. Foto: Johan Gadegaard. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans kontrafej er ikke blandt de smukkeste, Herren har skabt. De buskede øjenbryn, det skæve smil og de stikkende øjne er som skabt til den rolle som kværulantisk gnavpot, han har gjort til sit speciale. Men inden i Ole Thestrups 68-årige, slidte krop bor en glad lille dreng.

Siden han for knap 20 år siden kom ud af det voldsomme alkohol- og pillemisbrug, der i mange år truede med at skyde en ellers lovende karriere i sænk, har han lært kun at tælle de lyse timer og glemme resten.

»Og lige siden har jeg haft en fornemmelse indeni som en lykkelig 15-års knejt,« sagde han til Politiken i forbindelse med udgivelsen af selvbiografien »Min lange rejse hjem« i 2009.

Og trods nedturene er der meget at glæde sig over, når Ole Thestrup nu ser tilbage på 40 år som skuespiller. Efter et længere tilløb bl.a. som musiker, journalistelev og tre års studier i dramaturgi på Aarhus Universitet blev han i 1976 uddannet fra elevskolen ved Aarhus Teater. 1980 kom han til Det Kongelige Teater og fik roller i bl.a. »Hamlet«, »Erasmus Montanus« og »Jeppe på Bjerget«. Men hans tiltagende alkoholproblem gjorde, at teatret i 1987 valgte ikke at forlænge kontrakten.

De følgende år blev der stadig længere mellem rollerne og til gengæld kortere mellem drukturene. Lavpunktet var den meget omtalte episode i 1988, hvor Ole Thestrup i en kæmpebrandert blev sat af et fly i Canada og sad 43 dage i fængsel. Men først i 1997 indså han selv alvoren og kom i behandling, og siden 1998 har han været tørlagt.

Med ny energi

Det gav ny energi til karrieren, som siden har budt på en perlerække af gode præstationer, både på film og teater. Nærmest kultstatus fik han for rollen som den skydegale landmand i filmen »Blinkende lygter« fra 2000 fulgt op af bl.a. »De grønne slagtere« og »Adams æbler«.

På teatret blev »Woyzeck« på Betty Nansen i 2003 et kunstnerisk højdepunkt, men han fejrede også triumfer i bl.a. »The Producers« og som Jeppe i »Jeppe på Bjerget«. På TV brød han igennem allerede i 1982 i serien »En stor familie«, og senest havde han en kortvarig, men markant rolle som den sure krofatter i TV2’s »Badehotellet«.

I 2014, netop som han skulle spille med i musikforestillingen »De 3 Musketerer« på Østre Gasværk, blev Ole Thestrup ramt af hjerteproblemer og måtte have en firedobbelt bypass-operation. Men allerede sæsonen efter var han på brædderne igen i Tivoli-revyen »TamTam i Glassalen«. 40 års jubilæet har han valgt at fejre i forestillingen »Min far«, der får danmarkspremiere på turné 22. september og fra 18. oktober spiller på Hippodromen på Folketeatret. Selve fejringen foregår dog først ved forestillingen 1. december.