Oh, vandringsmand...

85 år. Henrik Haxthausen holder efter sine travle ambassadørår livskvaliteten med traveture og vandringsrejser.

Henrik Haxthausen - tjek på de danske ambassader Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

Kombinationen at vandre og at rejse giver livskvalitet langt ud over det vanlige. Det kan man få ambassadør Henrik Haxthausens ord for. Efter en livslang karriere i diplomatiet føler han sig som 85-årig – i morgen – særdeles rask og rørig, når han ud fra Virum tager de næsten daglige traveture med sin Lene.

Dét ægteskab har i sig selv sit udspring i vandresagen. Som enkemand deltog Haxthausen i vandreture hos Ældre Sagen og andre organisationer, og på en af disse, til Bulgarien, traf de to hinanden – og blev gift 1998.

De deler fortsat glæden ved hyppige rejser med indlagt vandring – og de daglige stunder med avislæsning.

De mest farverige år i Udenrigsministeriet har Haxthausen utvivlsomt haft som ministersekretær for Jens Otto Krag og Per Hækkerup – det gik ikke altid stille af. Der var også udfordrende ambassadørposter bag Jerntæppet i Budapest og Berlin, og han fik en ønskestilling de sidste fem år – som rejseinspektør.

Titlen lyder ikke spændende, men indholdet er. Han rejste verden tynd for at tage tjek på samtlige danske ambassader. Bliver pengene brugt rigtigt? Er klimaet i orden mellem chef og medarbejdere? Nogle skal tages i skole, andre må trøstes, og det kræver netop den blanding af retlinethed og empati, som Haxthausen har.

Mange af seniortidens traveture finder sted på ferieøen Mors, hvor Haxthausens ved siden af fritidshuset, den gamle smedje i Tæbring, frekventerer og støtter det nærliggende Mikkelsbakke Refugium. Det er grundlagt »tæt på Gud«, og hvor fred, ro og stilhed giver ånden næring og hjælp til mennesker i svære livssituationer.

Familiefesten holdes i dag på Sophienholm, men døren står på klem i morgen på Peder Godskes Vej 16.