Og pigehjerter skælvede...

60 i morgen. Paul Young, 1980ernes bløde popstemme, runder et hjørne.

Paul Young.      Foto: Agata Lenczewska-Madsen
Læs mere
Fold sammen

Det sorte glinsende hår har fået mere end et enkelt gråt stænk, men stritter i en kæk klipning som i fordums tid. Og han kan stadig synge »Every time you go away« i engangsligthernes blafrende skær.

Men alderen kan ingen løbe fra. I morgen fylder Paul Antony Young 60 år. En af de stemmer, der var med til at definere det gyldne pop-årti 1980erne. Det er Young, der synger de første og sidste strofer på Band Aid-nummeret fra 1985 til støtte for Afrikas sultne, »Do they know it’s Christmas?«

Inden da havde han indledt karrieren som medlem af et par bands, herunder The Q-Tips, der opnåede en vis succes, bl.a. som opvarmning for The Who på en turné. Det var imidlertid først, da Paul Young gik solo som sanger, at succesen fik et skud adrenalin.

En kopi-version af Marvin Gayes »Whereever I lay my hat« røg til tops på hitlisterne, og det er kendetegnende for Young, at hans styrke er fortolkningen af andres sange, selv om han som (med) komponist har leveret flere habile popnumre. Flere hits og succesrige albums fulgte op på den fine start.

Paul Youngs bløde baryton var den perfekte underlægningsstemme til 1980ernes smalle læderslips, skulderpuder og pastelfarver. Godt med synthesiers og elektroniske trommer i den stil, briterne kalder »blue eyed soul«. Hans egentlige varemærke var dog de store ballader, der kunne få pigehjerter til at skælve. Og som stadig smelter ud af højttalerne fra de radiostationer, der dyrker popbibliotekets gyldne bagkatalog.

Siden storhedstiden i 1980erne har karrieren været lidt op og ned, og Paul Young har ikke overfyldt musikbutikkerne med nyt materiale. Også fordi han indimellem har haft problemer med stemmen. Men han optræder stadig, bl.a. med sit band Los Pacaminos og på turneer og festivaler, hvor 80erne skal genoplives. Det danske publikum har kunnet nynne med på gamle og nye sange ved koncerter, og han bliver med mellemrum indkaldt som gæst til diverse TV-shows.

Privat har Paul Young siden 1987 været gift med den tidligere fotomodel Stacey Smith, med hvem han har tre børn. Parret gik hver til sit i 2006, men blev genforenet et par år senere. Som Young selv så profetisk sang: »Every time you go away, you take a little piece of me«.