Nu udkommer Blå Bog også online

Den næsten 105 år gamle institution, Kraks Blå Bog, udkommer nu online med oplysninger om mere end 30.000 kendte danskere.

Nu kan Blå Bog læses online.            Foto: mortenbak.dk Fold sammen
Læs mere

For mange vil ordene »Blå« og »Bog« tilsammen først og fremmest frembringe associationer til den pubertære samling skriblerier, man lavede efter endt studietid for at huske sig selv på de andre og de andre på sig selv. Der, hvor man nedfældede anekdoter fra årenes opture, nedture og byture og som kronen på værket tilføjede et par overeksponerede fotografier, fra dengang bumserne i ansigtet var så fremtrædende, at man skulle tro, at billederne var printet i 3D.

Men der findes også en anden Blå Bog – en lidt mere saglig en af slagsen. Det er Kraks Blå Bog, og den eksisterede faktisk længe før gymnasier, HFer, og andre uddannelsesinstitutioner tog konceptet til sig. Og fra i dag kan den også tilgås online.

»Kraks Blå Bog er jo udkommet på tryk i 105 år, og det er på tide, at den også bliver digital. Vi har arbejdet på projektet i to-tre år, og nu er den altså klar,« siger Hanne Dal, der er redaktionschef på Kraks Blå Bog.

Kraks Blå Bog er Danmarks mest citerede bog. Heri kan man finde biografier på danskere, der har haft betydning for deres fagområde og dermed for samfundet.

»Der er mange, der har brug for at finde pålidelig og troværdig viden om de mennesker, som har sat deres præg på samfundet – og stadig gør det den dag i dag. I Blå Bog får man informationerne fra personerne selv, og de medvirker også selv til at opdatere deres biografier løbende,« siger Hanne Dal.

Den trykte bog fortsætter

Den trykte version af Blå Bog udkommer hvert forår. Her er de afdøde blevet fjernet fra bogen, mens 200-300 nye personer er kommet til. Derudover er 90 pct. af biografierne blevet opdateret. Og de rutiner bliver der ikke ændret på, fordi der er kommet en digital version til.

»At vi nu lancerer en digital version af Blå Bog er ikke en udfasning af papirbogen. Vi regner faktisk med, at det vil øge kendskabet til Blå Bog og de optagne personers profil og dermed styrke det som koncept og produkt,« siger Hanne Dal, der også understreger at Gads Forlag lige nu arbejder på at scanne 128.000 sider ind med afdødes biografier helt tilbage fra den første Blå Bog i 1910, som onlinebrugere af Blå Bog også vil kunne få adgang til i løbet af 2015

Blå Bog har gennem sine mere end 100 år også været udsat for en del kritik, særligt over udvalget af biografier. Op til 2011 eksisterede der faktisk en Kvindernes Blå Bog, der havde som erklæret formål at være modsvar til Kraks Blå Bog, som mange mente indeholdt for få kvindebiografier. Kraks Blå Bog gjorde køn og ligestilling til et fagligt felt i 2010 og besluttede at sætte fokus på også at få betydningsfulde kvinder med i bogen. Herefter besluttede kvinderne bag Kvindernes Blå Bog sig for at stoppe udgivelsen af deres protestbog. Københavns beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev har også kritiseret bogen for at indeholde for få biografier på personer med anden etnisk baggrund end dansk.

Den digitale version af Blå Bog kan findes på www.blaabog.dk. Alle vil kunne søge gratis på hjemmesiden og derigennem få oplysninger om navn, fødselsdato og år samt stillingsbetegnelse. En fuld biografi koster 49 kr., men man kan også købe sig til forskellige pakkeløsninger og abonnementer. Om tre-fire uger udkommer bogen desuden som app.