Nu også på hat med Leo

Sangerinden Daimi, der fortsat sætter sin hat, som hun vil, bliver på fredag beriget med årets Leo Mathisen Pris.

17NAVDaimi-101837.jpg
Daimi vinder årets Leo Mathisen Pris. Foto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere

Selv om det snart er 50 år siden, guldalderjazz-legenden Leo Mathisen forlod denne verden, huskes han fortsat for sin swingende musik og sin finurlige formidling af samme. Siden 2009 er der da også hvert år blevet uddelt en pris i hans navn - til en musiker, der på den ene eller den anden vis har lagt sig i slipstrømmen af salig Mathisen.

Årets valg er på én gang overraskende og fuldstændig oplagt. Prisen tilfalder nemlig den nu 74-årige sangerinde og skuespiller Daimi, som for længst har fastslået, at hun er et stykke dansk folkeeje og så alligevel sin egen.

Som Daimi Augusta Larsen trådte hun sine barnesko i Esbjerg, og hun entrede showbiz, da hun i 1961 i TV-udsendelsen »Vi unge« - til eget guitar-akkompagnement – fremførte »Travellin’ Light«.

Det var så overbevisende, at sangen blev udgivet på en single, og så var Daimi ellers solidt plantet på den danske musikscene.

Året efter turnerede hun med den engelske gruppe The Phantoms i de svenske folkeparker, hvor hun blev præsenteret som den danske twistdronning.

Men hun skulle dog vise et langt mere alsidigt talent, da hun i 1964 blev fast sangerinde i Jørn Grauengaards orkester. Udover en sikker håndtering af både pop og jazz havde hun nemlig sans for det mere finurlige.

Hendes naturtalent omfattede også evnen til at spille komedie, og stor succes fik hun, da hun i Cirkusrevyen i 1967 sammen med Dirch Passer sang »Hvem har du kysset i din gadedør?«

Samme år konsoliderede hun sit – både musikalske og dramatiske - format, da hun spillede hovedrollen, Annie, i film-musicalen »Jeg er sgu min egen«, hvor slagnummeret »Jeg sætter min hat som jeg vil« da også siden har været hendes signaturmelodi.

Gennem årene er det blevet til en del andre filmroller, hvor Daimi til fulde har kompenseret for en manglende skuespilleruddannelse i kraft af en særlig friskhed og et personligt gåpåmod.

På de skrå brædder har Daimi klaret titelroller i både »Pippi Langstrømpe« og »Annie Get Your Gun«, ligesom hun med overbevisning agerede Laura i musicalopsætnigen af »Matador«.

Endvidere har hun fra 1975 været fast sekundant for Jytte Abildstrøm på Riddersalen, hvor det er blevet til et væld af børneteaterforestillinger samt voksenforestillinger som »Styrmand Karlsens flammer« og »Skærmydsler«.

Sideløbende har Daimi haft travlt med pladeindspilninger og med optræden på diverse musikscener, blandt andet sammen med Kansas City Stompers og med sin nu afdøde mand, den britiske musiker Cliff Gentle.

Ikke mindst har Daimi gennem mange år optrådt med Louisiana Jazzband, blandt andet hver sommer på Copenhagen Jazz Festivals sidste dag i M.G. Petersens Familiehave.

Og at hun fortsat har godt greb om jazzsangens ædle kunst og kan sætte sin hat, som hun vil, vil hun utvivlsomt bekræfte ved fredagens priskoncert i selskab med DR Big Bandet.

Leo Mathisen Prisen
Er opkaldt efter pianisten m. m. Leo Mathisen (1906-1969) og er siden 2009 blevet tildelt Niels Jørgen Steen, Kresten Osgood, Ib Glindemann, Ray Pitts, Tomas Franck, Hugo Rasmussen, Mads Mathias og Alex Riel. Bag prisen står foreningerne How How og DPA samt DR Big Bandet.
Priskoncerten, der finder sted 19. januar kl. 20 i DR Koncerthuset, Studie 2, omfatter også finalen i den landsomfattende komponistkonkurrence »Årets Unge Jazzkomponist 2018«. DR Big Bandet vil uropføre de tre konkurrerende værker af de to bassister, Jens Mikkel Madsen og Lasse Mørc, og pianisten Artur Tuznik.

PS.:
Vinderen af ’Årets Unge Jazzkomponist 2018’ blev Lasse Mørck med værket ’Tezcatlipoca’.