Nu også kandidat for Alternativet

Chili Turèll stiller i år op til kommunalvalget for Alternativet for Frederiksberg. Hun er desuden skuespiller, forfatter og foredragsholder.

12NAVchili-turell-DN2-10170.jpg
Chili Turell stiller op til kommunevalget i Frederiksberg Kommune for Alternativet. Foto: Sarah Christine Nørgaard Fold sammen
Læs mere

Skuespilleren, forfatteren og foredragsholderen Chili Turèll er instruktør i qigong, yoga og meditation – og kandidat til kommunalvalget 21. november.

Chili Turèll er født i Hjørring og døbt Inge Margrethe Svendsen. Hun voksede op i Esbjerg og Viby J. Hun har taget russisk-sproglig studentereksamen fra Aarhus Katedralskole, og på Aarhus Universitet læste hun russisk og dramaturgi.

I 1968-69 var hun ved Jomfru Ane Teatret i Aalborg, og i perioden 1969-72 blev hun uddannet som skuespiller på teaterskolen ved Aarhus Teater, hvor hun også fik ansættelse.

Da hun var 27 år, bosatte hun sig i København, hvor hun fik ansættelse på bl.a. Det Kongelige Teater, Aveny Teatret, Café Teatret, Mercur Teater og ved London Toast Theatre. Hun har endvidere optrådt i sin egenproducerede kabaret, »Parfumeret Sild« på Café Liva. Hun medvirkede også i så forskellige film som »Bejleren«, »Den dobbelte mand« og »Affæren i Mølleby«.

I 1978 flyttede hun sammen med forfatteren Dan Turèll og de fik i 1979 datteren Lotus Maria Chili. Med forholdet til digteren tog hun kunstnernavnet Chili Turèll. Navnet er ifølge Peder Bundgaards Dan Turèll-biografi, »Superdan«, dannet af ægtemandens efternavn og datterens mellemnavn.

Parret giftede sig i 1982 og var sammen til Dan Turèll døde af kræft som 47-årig i oktober 1993.

Fra 1991-1996 spillede Chili Turèll hovedrollen i »Landsbyen«, DRs TV-føljeton i 44 afsnit. Hendes rolle var den »fortabte pige«, Eva, der vender tilbage til Østerby for at finde sin lille datter.

Chili Turèll havde desuden succes med dronningemonologen »Margrete I«, der havde premiere på Esrum Kloster i 1998 og som hun derefter opførte på turné 120 gange.

Chili Turèlls livslange passion for yoga, meditation og alternative behandlingsformer førte fra 2002 til 2006 til uddannelse i den kinesiske, selvhelbredende bevægelseskunst qigong og traditionel kinesisk medicin, som hun de seneste 15 år har undervist i.

Hun betegner sit livsfundament som helhedstænkning, »forståelsen af mennesket som en helhed, krop, sind og sjæl«.

Chili Turèll er desuden byrådskandidat for Alternativet på Frederiksberg med mærkesager som sundhed, miljø og kultur.

»Alternativet er et helhedsorienteret parti – alt hænger sammen,« har hun forklaret.

»Som mange andre er jeg dybt bekymret for vores klodes tilstand. Jeg er meget optaget af det ansvar, vi har for at gøre alt, hvad vi kan for at styrke, løfte og støtte miljøet. Vi har nogle børn, hvis fremtidige liv vi har et ansvar for at sikre så godt, vi overhovedet kan.«