Nu gælder det Kronborgs tapeter

75 år. Vibeke Woldbye kender bedre end nogen gobelinernes rolle i Hamlet.

Forhenværende museums- inspektør, mag.art. Vibeke Woldbye nyder som 75-årig kunsthistoriker det privilegium, at pensionering ikke betyder afsked med faget. Hun er i fuld sving med nye opgaver. Fold sammen
Læs mere

Vibeke Woldbye, mag.art. fhv. museumsinspektør, København, som i morgen fylder 75 år, nyder som kunsthistoriker det privilegium, at pensionering ikke betyder afsked med faget.

Da hun fyldte 70 var hun langt inde i et stort arbejde finansieret af Ny Carlsbergfondet vedrørende Kunstindustrimuseets vævede tapeter (gobeliner), og det resulterede i fjor i udgivelsen af kataloget Europæisk Gobelinkunst 15. til 20. århundrede.

I morgen fylder hun 75 år og arbejder for øjeblikket på et lignende arbejde, men med udgangspunkt i samlingerne på Kronborg. Mon ikke Slos- og Ejendomsstyelsen her vil få råd til et katalog? For er der noget Kronborg er kendt for ude i verden, er det skuespillet Hamlet, og i det stykke spiller gobelinerne, og hvad der foregår bag og igennem de varmeisolerende vægtæpper, jo en vigtig rolle.

Hun kender hvert et skab, bord og stol blandt antikviteterne på slottet, idet hun gennem mange år var direktør for det daværende boligministeriums samlinger på Kronborg.

Vibeke Woldbye var gift med den i 2003 afdøde museumsfotograf Ole Woldbye, og parret boede gennem mange år på Kunstindustrimuseet, idet Vibeke Woldbyes stilling som museumsinspektør var forbundet med vagtforpligtelse i tilfælde af brand eller andre ulykker.

Vibeke Woldbye var ansat på museet i årene 1962-2000. Blandt de mange interessante udstillinger hun har stået for, var Konkylien og Mennesket i 1983, Kongen og Kunsten på Kronborg i 1988, da museer i det ganske land samarbejdede om temaet Christian IV samt Kunstindustrimuseets 100-års jubilæumsudstiling Blomster fra Sans og Samling i 1990.

Gennem årene har hun virket aktivt i internationale og skandinaviske museale udvalg, og hun har været censor og medlem af juryer i forbindelse med internationale konkurrencer og udstillinger inden for tekstilkunst og keramik. Denne virksomhed har haft stor betydning for samarbejdet med museer i udlandet. Hun har skrevet talrige videnskabelige værker og artikler til danske og udenlandske tidsskrifter og årbøger, og hun har været stærkt medvirkende til at gøre dansk kunsthåndværk kendt uden for Danmark.

Vibeke Woldbye har modtaget flere hæderslegater, blandt dem C.L. Davids Fødselsdagslegat, Ole Haslunds Legat og i 2002 Museumsdirektør Eigil H. Brünniches Rejselegat.