Norges nye førstemand?

Jonas Gahr Støre kan blive Norges nye statsminister. Han er tid-ligere udenrigsminister, uddannet på et fransk eliteuniversitet, mange-millionær og socialdemokrat.

20NAVStoere-presenterer-tre.jpg
Partileder Jonas Gahr Støre har fået det svært i meningsmålingerne på det seneste. Foto: Bøe Torstein/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Indtil for kort siden lignede Jonas Gahr Støre en sikker vinder af det norske stortingsvalg i næste måned.

Men nu er medvinden vendt til modvind. I de seneste to meningsmålinger er Arbeiderpartiet kommer under 30 pct., og hvis resultatet ender der på valgnatten, kan de borgerlige med Høyres Erna Solberg som statsminister formentlig fortsætte med at regere.

Jonas Gahr Støre på 56 år har ikke en klassisk socialdemokratisk baggrund. Han kommer fra en velstående Oslo-familie, hvor faren var skibsmægler. Han er uddannet søofficer hjemme i Norge og politolog fra det franske eliteuniversitet Institut d’étude politiques de Paris. Han har undervist på Harvard, og han begyndte på en doktorgrad på London School of Economics, men sprang fra, fordi han ikke ønskede en akademisk karriere.

I stedet har han arbejdet som embedsmand og udenrigspolitisk rådgiver for en række norske statsministre, bl.a. Gro Harlem Brundtland.

Jonas Gahr Støre har en uhøjtidelig, imødekommende og sympatisk udstråling og hertil kommer den selvfølgelige selvsikkerhed, som kommer af at være født i overklassen og have bevæget sig på de bonede gulve i årevis.

Han overtog i 2014 formandsposten i Arbeiderpartiet efter Jens Stoltenberg, som blev generalsekretær i NATO, og har en lang erfaring som en af de mest populære ministre i Stoltenbergs regeringer. Først som udenrigsminister 2005-2012 og 2012-2013 som sundhedsminister.

De politiske spekulationer om, hvorfor Arbeiderpartiet nu går tilbage, er i fuld gang. Nogle mener, at partiets forslag om at hæve skatterne for at få råd til mere velfærd, er årsagen. Andre peger, på at partiet er blevet for midtsøgende, og derfor ikke har en klar fortælling om, hvad man vil. Og nogle mener, at formanden er for elitær.

Jonas Gahr Støre har ganske rigtigt en baggrund, der er usædvanlig for en socialdemokrat. Han er opvokset i toppen af samfundet. Gahr-familien var i flere årtier ejer af den store støberi- og brændeovnsvirksomhed, Jøtul. Den blev solgt i 70erne, men familien ejer andre virksomheder. Ifølge Wikipedia er den socialdemokratiske leder god for 60 millioner norske kroner.

Men hvorfor blev en mand som Jonas Gahr Støre, som kommer fra et miljø, hvor det er mere naturligt at stemme på Høyre, socialdemokrat? Han har selv forklaret, at det var hans studier i socialøkonomi i Frankrig, der fik ham til vende sig mod Arbeiderpartiet, som han har været medlem af siden 1995. Og når det gælder økonomi, er han en klassisk socialdemokrat med fokus på job og lighed.

»Jeg mener, at en af årsagerne til, at vi har formået at være et moderne parti er, at vi har klaret at holde fast i, at der skal være stor lighed og en fair fordeling. Det har aldrig været vigtigere end nu. Vi ser nu, at forskellene i USA er så store, at forskere siger, at det er i Norden, vi kan udleve den amerikanske drøm om social mobilitet. Hvis uligheden bliver for stor, dræner det samfundet for energi og skaber konflikter. Hvis uligheden er lille, kan vi værdsætte mangfoldigheden,« sagde han sidste år til Netavisen Pio.