Norges Gitte Hænning

70 år. Wenche Myhres position i norsk og tysk pop har været fuldstæn- dig urokkelig siden 1960erne. Hun er bl.a. kendt for hittet, »Er hat ein knallrotes Gummi- boot« (1970), som vi også kender i en dansk version.

Wenche Myhre. Foto: Scanpix
Læs mere
Fold sammen

I begyndelsen af 1960erne fik Wenche Myh re et hit med sangen »Bli Med Ut Å Fisk«. På dansk hed den »Ta’ med ud og fisk«. Hun debuterede allerede i 1954 som barnesangerinde og begyndte at udgive singleplader på det norske Triola Records fra 1963 og udover førnævnte opfordring til at drage ud og fange fisk, gjorde hun sig bl.a. bemærket med en norsk udgave af »Alley Cat«.

Hun er født i Kjelsås i Oslo og har som sangerinde med succes sunget på norsk, tysk og svensk. Hun har fra begyndelsen haft et stort norsk publikum, men et endnu større tysk publikum, som den norske pendant til vores Gitte Hænning.

Adgangskortet til Tyskland

Pophittet »Ich weiss was ich will« (1964) blev hendes adgangskort til Tyskland, som hun såmænd også repræsenterede ved Melodi Grand Prix i London fire år senere. Blandt hendes største tyske succeser er »Er hat ein knallrotes Gummiboot« (1970), som vi kender på dansk som »Pas på den knaldrøde gummibåd« med Birthe Kjær.

I 1960erne havde Wenche Myhre en urokkelig position i norsk pop, som hun helt dominerede som nationens ubestridte yndling med appeal til alle generationer.

Wenche Myhre har desuden haft filmroller i norske folkekomedier – men også en enkelt meget rost seriøs rolle på film. Hun har været revyskuespiller, bl.a. i et tilbagevendende samarbejde med Povel Ramel, i hans PoW-shows (1969 og 1974). Det var samarbejdet med Ramel, der fik hende til som 20-årig at takke nej til en amerikansk karriere.

Siden slutningen af 1970erne har hun desuden medvirket i musicals og optrådt med eget one-woman-show. Som skuespiller har hun desuden optrådt på TV i Tyskland og Sverige.

Norske Myhre i Danmark

Også i Danmark har vi haft glæde af Wenche Myhre. I en periode 1969-1979 var hun gift med en dansk tandlæge og bosat i Charlottenlund. Det førte bl.a. til en placering på radioprogrammet Dansktoppen i 1977, med »Det’jo disse ting der hænder«, der forinden havde haft stor succes i Norge.

1981 blev hun gift med den tyske film- og TV-instruktør Michael Pfleghar, ægteskabet blev opløst i 1990, og i 1995 fandt hun sammen med hotelejeren Arthur Buchardt, som hun var gift med til 1999. Også uden for ægteskabet har hun imponerende nok været sin egen manager gennem størstedelen af sin voksne karriere.

I årenes løb har hun fået mange hædersbeviser, guldplader og anerkendelser, og i 2004 udgav hun en dobbelt-cd med alle de bedste gennem tiderne – og med materiale på fem sprog. De fleste af Wenche Myhres LPer har som titel haft Wenche Myhre, og det har besværliggjort en norsk diskografi.

2004 blev hun ridder af 1. klasse af St. Olavs Orden.