Nørden der blev vælger-darling

Michael Ziegler led af en tyngende generthed, men han har trænet sig op til at kunne tale, optræde og forhandle.

Borgmester Michael Ziegler er en kendt mand hjemme i Høje-Taastrup, og da han i 2013 forhandlede en ny overenskomst med lærerne blev han kendt over hele landet.Foto: Christian Liliendahl Fold sammen
Læs mere

I Høje-Taastrup, hvor Michael Ziegler er konservativ borgmester, kalder nogle modstandere ham for »en klippe-snore-borgmester«, mens andre er glade for, at han tropper op til selv små arrangementer og offentligt udtaler, at han ikke bryder sig om selvhøjtidelige mennesker og krukker. Andre steder kaldes han »lærernes fjende nummer et«.

Trods generthed og ulyst til at være »på«, så blev han alligevel grebet af politik, hvor man nærmest er offentlig eje, især når man sidder som KLs chefforhandler for bordenden i overenskomstforhandlinger.

Jobbet som konservativ borgmester i Høje-Taastrup siden 2006 og rollen som KL-chefforhandler – »lærernes fjende nummer 1« – tager hans tid. Hvad den tidligere civilingeniør til gengæld har valgt at bruge sin tid på er at arbejde sig ud af en tyngende generthed og ulyst til at være »på«. »Alt kan jo trænes, og politik har hjulpet mig, fordi jeg har gjort alt det, der ikke ligger naturligt til mig – som at holde taler og optræde,« har han fortalt Berlingske.

»Jeg blev grebet, fordi jeg arvede interessen fra min storebror, der var politisk aktiv, mens jeg hellere ville sidde på mit værelse og lege med elektronik.« Bøger og nørderi var gennem hans opvækst en flugtvej fra blandt andet gymnastiktimerne, som han frygtede pga. en lærer, der nidkært udøvede kadaverdisciplin.

Michael Zieglers far var jurist og dommer, og bøger manglede ikke i hjemmets reoler. En videregående uddannelse som elektro-civilingeniør fra Danmarks Tekniske Højskole var derfor ikke den introverte Taastrup-dreng fremmed. Han kom i byrådet som 21-årig og blev ingeniør to år efter.

Siden har Vestegnens populære borgmester med absolut flertal i byrådet og ros for at have stoppet blødningen af vælgere i partiet i 2013, arbejdet hos Thrane & Thrane, Danica Biomedical og Nokia.

Han blev for første gang kendt af danskerne under kommunalvalgkampen i 2005, da han som menigt byrådsmedlem lovede en borger, at han ville flytte ind i det socialt belastede boligområde Tåstrupgård. Han holdt sit løfte og tog som nybagt borgmester midlertidig adresse i Tåstrupgård for at vise, at områdets rygte som ghetto var overdrevet.

I forbindelse med overenskomstforhandlingerne med lærerne i 2013 førte de fejlslagne møder til, at KL i foråret lockoutede lærerne på grund af uenighed om deres arbejdstid. Tomme skoler, ond retorik og demonstrationer fulgte, og Michael Ziegler – i dag kommunalpolitisk næstformand hos Det Konservative Folkeparti – blev symbol på alt dårligt fra det offentlige.

Til demonstrationerne så man ham portrætteret på skilte som maskeret forbryder med teksten: »Efterlyst for mordforsøg på den danske model«. Ingen sure miner fra kommunernes chefforhandler, for den slags hører med i politik.

Hans politiske forbillede er Poul Schlüter, bl.a. fordi »han væltede en socialdemokratisk regering, og det kan jeg jo godt lide«. Landspolitik udøvet som på Christiansborg er indtil videre ikke noget for ham.

Han har ikke fået børn, og »det er en af mine største fejltagelser«, har han sagt. Michael Ziegler har en kæreste, og bor alene i sit hus i Taastrup.