Niels Boserup er død: Han byggede en lufthavn – og flyttede en anden

Nekrolog: Niels Boserup, den tidligere administrerende direktør for Københavns Lufthavn, som skabte den moderne lufthavn i København, vi kender i dag, er død, 77 år gammel. Boserup var en af Danmarks mest respekterede erhvervsfolk og nåede i sin bestyrelseskarriere blandt andet at være formand for William Demant, TV 2 og Morgenavisen Jyllands-Posten. Men han var også et menneske, som elskede bøger, kunst, musik, opera og Gl. Skagen.

Direktør for Københavns Lufthavne, Niels Boserup, fyldte 60 år i 2003. Her foran DC-3- flyet, der bragte ham til receptionen dengang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mogens Ladegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Niels Boserup er død. Næsten alle voksne danskere kender ham, og om ikke andet så for, hvad han efterlod. Boserup, der blev 77 år, skabte den nye, moderne og flotte Københavns Lufthavn med den karakteristiske vinge på Terminal 3 som direktør for lufthavnen gennem 16 år.

Han reddede samtidig den gamle lufthavn, da han fik sat den oprindelige og ikoniske Vilhelm Lauritzen-terminal bygget i nordisk funkisstil i 1937-1938 på hjul og flyttet to kilometer hen over startbanerne. Selvfølgelig skrev Niels Boserup selv bogen »et modernistisk mesterværk« om Lauritzen-terminalen, for han havde et nært forhold til den nordiske funktionalisme alene af den grund, at hans elskede hus på Kratvænget i Charlottenlund er bygget i stilen.

Lufthavnen har, hvis man kigger efter, stadig Boserups aftryk, hvor der skal være plads til kunst, til det smukke og hvor det æstetiske og kommercielle hænger sammen.

Niels Boserup smilede sit karakteristiske smil, når nogen sagde, at han var det bedste eksempel på, hvad man kunne blive, hvis man forlod journalistikken i tide. Han blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole og gjorde derefter lynkarriere på Morgenavisen Jyllands-Posten, da han i starten af 1970erne stod i spidsen for at opbygge avisens erhvervsdækning og dermed grundlagde avisens stærke profil på erhvervsstoffet, som er bevaret op til i dag.

Det kunne der være kommet en stor mediekarriere ud af i sig selv, hvilket der egentlig også kom, fordi han efter karrieren hos blandt andet skibsværftet B & W, forsikringsselskabet Baltica og lufthavnen i sin bestyrelseskarriere både blev formand for Morgenavisen Jyllands-Postens bestyrelse, hvor han lagde grunden til fusionen med Politikens Hus, og formand for TV 2s bestyrelse, hvor han var med til at lancere TV 2 News og opfandt Merete Eldrup som en sikker hånd til at lede tv-stationen.

Begejstring og engagement

Man kan imidlertid ikke yde Niels Boserups liv retfærdighed ved at remse alle hans job og bestyrelsesposter op. Niels Boserup var et menneske, som rummede stor begejstring og engagement, og som rummede en brændende interesse for alt muligt andet end sin karriere. På den måde kan moderne erhvervsledere lære en hel del af Niels Boserup. Han er ved sin død et af de mest moderne mennesker. Hans læste meget og gerne skønlitteratur, og når han havde læst en ny bog, der begejstrede ham, kunne han fortælle levende og latterfuldt om den. Han holdt også af gamle biler, og ikke mindst sin Jaguar E-type.

Musik og opera var en stor kærlighed, som han havde sammen med sin Esther, som har blev gift med i 1967. Har man været til torsdagskoncert bare nogenlunde regelmæssigt, har man helt sikkert mødt Niels og Esther. Man har måske også mødt dem i La Scala i Milano eller i Stoense Kirke på Langeland, når der var opera at rejse efter.

Boserup var en mester i at finde heller i sit liv, hvor han kunne hente inspiration og styrke. Esther var en helle gennem 54 år, og han en helle for Esther lige så længe. Bøgerne var det, musikken, Kratvænget og naturligvis Gl. Skagen, hvor Esther og Niels elskede at være, i de seneste mange år i deres eget hus på Redningsvej, hvorfra man jo kunne tage på nyttige ekskursioner.

En sådan var for forholdsvis nylig bådrejsen gennem Limfjorden med kunsthistorikeren og den tidl. direktør for Ny Carlsbergfondet, Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, som guide. Hvem ville ikke gerne have været med på den tur? Selvfølgelig var det en drøm for Niels at rejse med ind i Hans Edvards barndomsland.

Omkring det liv rørte Niels Boserup ved mange mennesker. Han kom til at være formand for en Danmarks store fonde, William Demant Fonden, hvor han kunne støtte kultur og musik. Han var også bestyrelsesformand for William Demant, hvor koblingen mellem det æstetiske og det kommercielle også er en nøgle i forretningsmodellen. Boserup var i mange år præsidiemedlem i Kronprinsesse Marys Fond og var Ridder af 1. grad af Dannebrogsordenen.

Loyal og god ven

Men i endnu højere grad var Niels Boserup en loyal og god ven for sine venner, uanset om de var ældre eller yngre. Blandt de lidt yngre var ikke mindst den tidl. Falck-direktør Lars Nørby Johansen, som i dag er formand for William Demant Fonden og Michael Pram Rasmussen, som var formand for A.P. Møller - Mærsk A/S 2003-2017.

Niels Boserup har to voksne to børn, som er godt i vej, og fire børnebørn. Caroline er redaktionschef på STV, hvor hun blandt andet har produceret Sporløs for DR. Johan er administrerende direktør i en international mediegruppe.

»Før jeg kradser af, vil jeg plante noget i haven,« sagde Niels Boserups rejsefører, Hans Edvard Nørregaard-Nielsen, i et interview. Ordene kunne i en måske mere optimistisk formulering være Niels Boserups egne. Niels Boserup plantede meget og efterlader meget.