Nekrolog: Modstandsmanden der reddede jøder i kajak er død

En af modstandskampens bemærkelsesværdige skikkelser, Harry Henriksen, er død 93 år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så sent som sidste år ved markeringen af 70-året for redningen af de danske jøder over Øresund var Harry Henriksen hovedtaler ved arrangementet i Helsingør.

Det var der god grund til, for hans indsats var imponerende. Henriksen roede jødiske flygtninge over i en kajak – én ad gangen. Flygtningene lå i liggende stilling med hovedet i Henriksens skød. Han reddede på den måde otte-ti flygtninge. Så vidt vides var han den eneste, der som ene mand sejlede flygtninge enkeltvis over.

Læs også:Frihedens stemmer

Harry Henriksen var født i Virkelyst i Nordsjælland og arbejdede som kontorelev i Helsingør, da han som 22-årig blev aktiv i modstandsgruppen Studenternes Efterretningstjeneste. Han var med til at trykke illegale blade og sejle illegale transporter. I efteråret 1944 blev han fængslet og ført til Vestre Fængsel og siden til Frøslevlejren. Derpå gik turen til Neuengamme KZ-lejr og derfra til Versen-lejren i Meppen.

Efter krigen meldte han sig til den britiske hær. Ifølge Helsingør Dagblad, der flere gange har interviewet Harry Henriksen, hjalp opholdet som frivillig britisk soldat ham med at bekæmpe de traumer, som han havde fået under KZ-opholdene.

Harry Henriksen boede de sidste år af sit liv i Espergærde.

Sidste år ved markeringen af befrielsen i 1945 udgav Berlingske et tillæg med 31 modstandsfolk, der fortalte om deres indsats til avisen og på video. Harry Henriksen var med i denne gruppe.