Nekrolog: En pioner er gået ud i den store verden

Forhenværende redaktør, Jørgen Gløet, er stillet sovet ind 28. august efter et langt og dedikeret journalistliv. Han blev 92 år.

Jørgen Gløet, tidligere redaktør på Berlingske Tidende, er død, 92 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted

Det sidste år af hans liv boede han på plejehjem, tæt på sin søn i Allerød, men det meste af sit liv gav han til Berlingske og til læserne af søndagsavisen, som med stor glæde slugte hans ugentlige klumme ”Du store verden”.

Jørgen Gløet blev født i Brande 1922 og startede efter gymnasiet med at læse jura. Han skiftede dog hurtigt juraen ud med en stilling som journalistelev på Silkeborg Avis.

Efter endt uddannelse gik turen til Holbæk Amts Venstreblad. I 1947 kom han til Berlingske. Her blev han resten af sit lange arbejdsliv. I 1956 blev han hentet over på Berlingske Tidende som billedredaktør med den opgave at opbygge en helt ny billedredaktion og layoutfunktion. Desuden fik han ansvaret for at give avisens på det tidspunkt jævnt kedelige forside et nyt og mere læservenligt design.

Jørgen Gløet blev her en respekteret og afholdt kollega, først som journalist, senere leder af fotograferne, forsidelayouter, redaktionssekretær, redaktør og klummeskribent. Han var altid på bladet. Han vidste alting. Hans hjerne var som en computer, og han var venlig og meget humoristisk og diplomatisk mand. Han formåede på mirakuløs vis at holde sammen på redigering og coaching af en søndagsredaktion med den ene store solist efter den anden fra Lise Nørgaard til Jane Aamund, Lotte Freddie, Virtus Schade, Annelise Bistrup og Birgit Rasmussen, for nu bare at nævne et lille udvalg. Han fik med en kombination af diplomati, snuhed og hårdt arbejde hver og en af dem til at blomster og sprudle i på en gang fantastisk samklang og forskellighed.  Han fulgt med i de udenlandske aviser som ingen andre, og han udstrålede en sådan kærlighed til sit fag, at det var smittende.

Gløet var en af de første, der mente gode forsider og sektionsforsider kunne sælge aviser, og han blev ved og ved med at kæle for detaljerne hver eneste søndag. Han var i øvrigt den første, der bragte 4-farve foto i en dansk avis. Han var også den første til at lave et 64-siders farvetillæg til søndagsavisen i anledning af den daværende kronprinsesse Margrethes tre måneders rejse til Østen.

Jørgen Gløet gik på pension i 1989 som 67-årig, men det betød ikke, at han forlod avisen. Det havde kollegerne til hans afskedsreception fanget på kornet, og i husets elevatorer havde de hængt sedler op:

”Gløet går – Gløet kommer igen på mandag”. Historien er, at han efter sin afsked, fortsatte i årevis som vikar på redaktionen for Berlingske Søndag, og forinden havde han opfundet sin højt elskede søndagsklumme ”Du store Verden” med en elegant blanding af kuriøse småhistorier og nyt om kendte mennesker. Den producerede han hver eneste uge i 17 år.

Berlingske var en stor del af Jørgen Gløets lange liv og noget, som han opfattede, som lige så meget en del af ham som hans familie. Her på Berlingske har vi meget at takke Gløet for, og vi kommer altid til at mindes hans journalistiske tæft, hans humor og hans basale journalistiske begejstring for mediets og formidlingens utallige muligheder.