Naturgassens distributør

60 år Peter Skak-Iversen fik en kongelig start på sin snart lange pionergerning i DONG.

Peter Skak-Iversen - fik vendt røde tal til sorte. Fold sammen
Læs mere

At få håndtryk af dronning Margrethe på sin allerførste arbejdsdag er ikke enhver forundt. Men det skete for Peter Skak-Iversen, da han den 1. oktober 1984 mødte op hos DONG som økonomi- og finansdirektør headhuntet fra Miljøministeriet.

Netop den dag foregik det nemlig ikke i hovedkvarteret i Hørsholm, men ved Nybro ovre i det vestjyske - med sikkerhedshjelmen på. Her skulle den første naturgas føres ind i Danmark fra Nordsøen. Dronningen hilste på hele direktionen og drejede på det store håndtag, så gassen kom og blev tændt på det 150 meter høje flammetårn, flairen. Et historisk øjeblik.

Lige siden har Skak-Iversen - der passerer de 60 i morgen – beskæftiget sig med naturgassen. I de første mange år var det mest med tal, idet han skulle håndtere og nedbringe den store gæld, DONG havde fået ved at anlægge det underjordiske net landet over.

En gæld, der blev øget godt ved overtagelsen af to af de regionale selskaber, det sjællandske og det sydjyske, som ikke rigtig havde flair for omkostningsstyring. Cand.polit.en fik dog vendt de røde tal til sorte.

Hans ansvarsområder udvidedes til bl.a. kommunikation, jura og HR, hvor Skak-Iversen gjorde meget ud af at lære DONGs 30 ledere at tænke i ledelse under forandring – som forberedelse til gasmarkedets liberalisering.

Det private gaseventyr
Organisationen splittedes derfor i 2003 - som DSB og Banedanmark - og salg og infrastruktur skiltes. Skak-Iversen blev direktør for det sidste med ansvar for olie- og gasdistributionen, gaslagrene og -behandlingen.

Hjemme i Gadevang hos Lene kom naturgassen til at betyde en revolution i 80erne. Familien bor i et ensomt, højt beliggende hus, som ingen oliebil kunne komme op til ved vintertide, når tanken skulle fyldes. Husfaderen måtte i stedet dagligt bære dunke med 30 liter olie op til huset og blev kisteglad, da tilbuddet kom med at få leveret et brændstof, som automatisk kunne flyde op til hjemmet døgnet rundt. Så han indgik leveringskontrakt uden forudanelser om, at han selv ville blive leverandøren.

Ferierne er naturgasfrie – i fritidshuset på Læsø, som med garanti aldrig får et gasrør ført over. Varmen kommer fra brændeovnen.