Nationens myreflittige bibliotekar

Erland Kolding Nielsen har i 30 år været direktør for nationes bibliotek. I den tid er det blevet et moderne kulturcenter.

Erland Kolding Nielsen fylder 70 år og stopper som direktør for Det Kongelige Bibliotek. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere

Afgående direktør for Det Kongelige Bibliotek, Erland Kolding Nielsen, bliver 70 år 13. januar.

Det hører til Erland Kolding Nielsens største fortjeneste som direktør for nationens bibliotek gennem 30 år, at han har omdannet biblioteket til også at være et moderne, arkitektonisk imponerende kulturcenter. Samt at han har sørget for at føre det ind i den elektroniske tidsalder.

Selv har han betegnet det som en »udvikling uden sidestykke i historien, og det har været mig en stor glæde og forpligtelse, ja, nærmest et kald, at have ydet mit bidrag hertil«.

Det ønske har han næret siden han tiltrådte i 1986. Han så frem til at omdanne det lidt støvede og elitære nationalbibliotek til et sted for den brede befolkning. Et sted, hvor alle kunne komme.

Erland Kolding Nielsen har længe været indstillet på at fratræde sin stilling med udgangen af januar, når han nu er blevet 70 år.

Ingen bør blive efter at de er fyldt 70 år, har han sagt, »med mindre de stadig kunne arbejde som en 50-årig«. Det krav stiller han også til sig selv, og siden har han fået en kræftdiagnose, som han har valgt at være helt åben om.

Erland Kolding Nielsen er uddannet historiker, og det var noget af en overraskelse, da den kun 38-årige fagleder på Danmarks Biblioteksskole – hvor manden, der har kunnet blive endog meget vred, og kunne virke skrækindjagende på de studerende – i 1986 sprang direkte til lederstillingen på Det Kgl. Bibliotek.

»Han er som en evighedsmaskine,« sagde nogle. »Enormt modig, en stor lobbyist og så lidt gammeldags på den trygge måde,« sagde andre.

Han har ry for at være myreflittig og for med stædighed og viljestyrke at kunne blive ved og ved til han fik det, som han ville have det.

Erland Kolding Nielsen har bestridt en række tillidsposter, der alle har noget med bøger og biblioteker at gøre.

Ikke bare i Danmark, men også som medlem af en række internationale organisationer - bl.a. var han tidligere præsident for den internationale biblioteksforening LIBER.

Han er gift med bibliotekslektor, cand.phil. Inger Sørensen. Parret deler interessen for musik.

Erland Kolding Nielsen er Kommandør af Dannebrogsordenen, i oktober sidste år overrakte Norges ambassadør, Ingvard Havnen, ham den Kongelige Norske Fortjenstorden for sit »lange og fortjenstfulde virke, for at fremme de kulturelle forbindelser mellem Danmark og Norge« og han er tidligere (i 2008) blevet Kommandør af Anerkendelseskorset - en civil lettisk orden, der bl.a. tildeles for kulturelle indsatser og som også kan tildeles udlændinge.