Når det bedste kun lige er godt nok

Dansk musikliv mindes terrorofret Dan Uzan på søndag ved et arrangement i Tivolis Koncertsal. Den jødiske violinvirtuos Nikolaj Znaider er en af aftenens gæstestjerner.

Violinisten Nikolaj Znaider.    Foto: Carlos Garcia Rawlins
Læs mere
Fold sammen

Han er født af polsk-jødiske forældre og viste tidligt et talent langt ud over det sædvanlige. Familien har alle dage spillet en stor rolle i hans virke og gør det endnu. Så han kom hurtigt i de bedste hænder og har blandt andre haft russiskfødte Boris Kuschnir som lærer – en endnu levende legende.

Gennembruddet kom med hans historiske sejr i den Internationale Carl Nielsen Konkurrence anno 1992. Znaider var kun 16 år og spillede det obligatoriske mere perfekt end så mange både før og siden.

Hvad han meget vel kunne være endnu mere stolt af, er hans fine pris ved Queen Elizabeth Competition i Bruxelles fem år senere. Den stadig unge dansker kom direkte ind på Juilliard School of Music på Manhattan og fik krævende Dorothy Delay som lærer.

Resten er historie. Nikolaj Znaider har lige siden hørt til jetsettet i klassisk musik. Han optræder ved flere end 100 gange om året og høster de største honorarer. Og han vælges igen og igen som solist foran klodens største orkestre og tæller andre verdensnavne navne til sine nærmeste vennner.

Nikolaj Znaider kender bestemt sit værd og viser det med glæde. Han kunne især tidligere gå meget langsomt ind på scenen og kun en smule hurtigere ud igen.

Men han har de senere år virket mere realistisk og er endda fanget i afvæbnende smil et par gange. Et af verdensstjernens stærkeste kort kan faktisk være det rene og umiddelbart rørende i hans væsen: At han stadig ligner den dygtige dreng med violinen. At han stadig »bare« er Nikolaj.

Selv han måske foretrækker optrædener med publikum, er han ikke fremmed for mikrofoner: Znaider har i runde tal udgivet et album hvert andet år - herunder det meste af Johannes Brahms’ violinmusik og nogle voldsomt virtuose ekstranummer. Hans indspilning af Erich Wolfgang Korngold violinkoncert gjorde det ellers lidt oversete værk kendt. Alle spiller den i dag.

Selve spillet ligger konsekvent til den fejlfrie side. Fortolkningerne er medrivende, klangen voluminøs som få. At han har bevaret begejstringen og stadig orker flyverlivet, er til glæde for mange.

En ganske almindelig Stradivarius er blevet for ordinær til hans kunst: Nikolaj Znaider spiller i dag på en endnu mere kostbar Guarnerius – i øvrigt gamle Fritz Kreislers foretrukne instrument. Han har violinen til låns fra Det Kongelige Teater og skal som modydelse optræde i samme hus en gang om året.

De senere år har også kastet job som dirigent af sig! Nikolaj Znaider lagde ud noget usikker og har måttet høre for det. Værkerne kunne miste lidt pust undervejs og ende decideret uvedkommende. Men han har taget revanche og har de seneste år hørt til de mere hæderlige i faget.

Topmusikere har sjældent været specielt intellektuelt anlagt. Nikolaj Znaider er ikke desto mindre set med bøger af eksempelvis Baruch Spinoza under armen – om end han formentlig kun deler jødedom med denne simple filosof og glassliber.

Nikolaj Znaider kender skriften og kan lide sin jødiske side, men har aldrig været specielt religiøs.

»Det jødiske miljø i Danmark er meget lille«, har han sagt, »så det kan være lidt af en kamp at opretholde en jødisk identitet.«

Han er samtidig udpræget verdensborger og kan kalde hele snakken om identitet for meget dansk:

»Når man går rundt i New York, møder man mennesker folk alle vegne fra. De taler ikke om deres identitet og forskellighed hele tiden. De har vænnet sig til den og lever bare med den.«