Musisk altmuligmand

Nikolaj Steen har siden 1980erne været en flittig og begavet aktør på ikke så få af underholdningsverdenens fronter.

Nikolaj Steen er ikke faldet langt fra den musikglade families stamme. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Som søn af pianisten Niels Jørgen Steen og skuespilleren Avi Sagild, lillebror til skuespilleren Paprika Steen og halvbror til musikeren Kim Sagild har han næppe kunnet undgå at besidde et bredt musisk fundament. Og under alle omstændigheder kan Nikolaj Steen smykke sig med titler som sanger, multi-instrumentalist, komponist, musikproducer, skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter, TV-vært, igangsætter og TV-producent.

Nikolaj Steen begyndte sin karriere i midten af 1980erne, hvor han indledte et mangeårigt samarbejde med trommeslageren Peter Schiøtz. Sammen med Kim Sagild dannede parret det dansksprogede funk-rock-band Nickname med Nikolaj Steen som sanger. Den karakteristiske kraftfulde og let hæse stemme vakte opsigt, og snart lod han sig høre i andre populærmusikalske projekter.

Under arbejdet med det andet Nickname-album nåede et demobånd til USA, og det endte med en kontrakt med pladeselskabet Imago. Sangeren flyttede til New York og færdiggjorde albummet, som ganske enkelt kom til at hedde »Nikolaj Steen«.

Men til trods for en promotiontur til diskoteker og radiostationer i hele USA udeblev det internationale gennembrud.

Heldigvis var der nok at tage fat på i Danmark, hvor Nikolaj Steen blev producer for Sanne Salomonsen, hvis band han siden har været trommespillende kapelmester for. Og det er i høj grad som producer, at Nikolaj Steen har markeret sig, eksempelvis med satire-folkene i Lex & Klatten og Det Brune Punktum. Endvidere har han været flittig som filmkomponist, blandt andet til Paprika Steens »Lad de små børn« fra 2004.

Aktiv skuespiller

Sideløbende med musikkarrieren har Nikolaj Steen været aktiv som skuespiller. Han optræder i spillefilm som »En kort, en lang«, »Veninder« og - senest - »Klassefesten 3« og i TV-serier som »Taxa«, »Edderkoppen«, »Hotellet« og »Jesus & Josefine« samt som signifikant hovedrolleindehaver i »Manden med de gyldne ører« fra 2009.

Samme år debuterede han som instruktør og manuskriptforfatter til spillefilmen »Oldboys«.

Den handler om gamle mænd, der spiller fodbold og indbragte Nikolaj Steen publikumsprisen ved Karlovy Vary International Film Festival i Tjekkiet.

I 2013 blev det til mere hæder, da han sammen med den unge sangerinde Julie Bjerre blev vinder i Thomas Blachmans TV-show »Mentor«.

Og året efter blev han medstifter og medejer af udviklings- og produktionsselskabet »farsight.tv«, der har til formål at lave TV, der inspirerer.