Musicalhelt med mere

Skuespilleren Peter Jorde har kunnet bruge sin flotte stemme i en lang række store musicalroller. 13. juli fylder han 50 år.

Skuespilleren Peter Jorde.  Foto: Per Morten Abrahamsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Musik skal der til! Det er i hvert fald en fordel for en skuespiller, hvis han kan synge. Og det kan Peter Jorde, der i den teaterkarriere, der startede med uddannelsen til skuespiller i Aarhus i 1987, har ført ham vidt og bredt omkring, men altid tilbage til musikken. Ja, faktisk har han om ganske få dage premiere på Disney-musicalen »Den lille havfrue«, som Fredericia Teater sætter op i Operaen i København, nu avanceret til det faderlige rollefag. Her spiller han nemlig heltindens far, havkongen Triton.

Og talrige er de musicals, han har spillet hovedroller i – med en slags gennembrud som den smarte, umodne Danny i Nørrebros Teaters udgave af »Grease« gennem flere sæsoner. Der har været bud efter hans spilletalent og præsentable sceneydre i en lang række musikalske sammenhænge både i hovedstaden og provinsen, men det er ikke mindst i de store opsætninger på Det Ny Teater, han har lånt figur til en lang række mandlige hovedroller i populære musicals. Han var bl.a. Tony i »West Side Story«, den bryske von Trapp i »The Sound of Music«, den glatte advokat i »Chicago« og det martrede spøgelse hele 335 aftener med »Phantom of the Opera«. Måske hans bedste rolle alligevel har været kongen af Siam i »The King and I«, spillet med vid og overskud. I Aarhus var han for eksempel konferencieren i »Cabaret« og i foråret var han en dramatisk eksalteret Javert i Aarhus Teaters populære udgave af »Les Miserables« over for Stig Rossen. Men nu skal det jo ikke være toner det hele: Ind imellem er det da også blevet til roller uden sang, bl.a. på Grønnegårds Teatret.

Sideløbende med sin skuespillerkarriere arbejder Peter Jorde som psykolog. Han blev færdig som cand.psych. fra Københavns Universitet i 2008. Primært har han været optaget af ledelses- og organisationsudvikling, kommunikationstræning, undervisning og i de seneste år med socialfagligt arbejde som lektor ved Institut for Socialt Arbejde.