Murstensmanden

50 i morgen. Thomas Bo Jensen har gjort et stort arbejde for at belyse murstenens betydning. Ikke i sin indlysende funktion som byggeklodser - men som en undersøgelse af murstenens æstetiske kvaliteter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arkitekten Thomas Bo Jensen – 50 år i morgen – har et langt stykke ad vejen bygget sin karriere på mursten. Det foreløbigt mest væsentlige arbejde har fundet sted inden for forskning og formidling – og på disse områder har han gjort et stort arbejde for at belyse murstenens betydning. Ikke i sin indlysende funktion som byggeklodser – men som en undersøgelse af murstenens æstetiske kvaliteter.

Vist er der arkitekter, der kan noget med stål og beton og endda glas – men murstenen har i årtusinder bevist sine særlige kvaliteter. Det ved Per Kirkeby, den store murmester, og derfor er Thomas Bo Jensen da også i gang med at skrive en bog om Kirkebys murstensskulpturer.

Blandt de bøger, Thomas Bo Jensen allerede har skrevet, må fremhæves to veritable murstensværker, der er tunge i enhver henseende. De fylder på reolen. De er store og grundige. De er vedkommende. Og de fortæller på fremragende vis om arkitekter, der ofte arbejder med mursten som Inger og Johannes Exner og så selvfølgelig P.V. Jensen-Klint, der står bag det murstensorgie på Bispebjerg, der hedder Grundsvigs Kirke. I begge tilfælde skrev Thomas Bo Jensen en bog, der definerede deres respektive storhed.Thomas Bo Jensen er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole, hvor han siden skulle blive lærer, lektor og leder. Det sidste ved Institut for arkitekturens teknologi.

Afgangen i midten af 1990erne fra arkitektskolen betød ikke et farvel til forskningen. Tværtimod. Herefter gik han i gang med sin ph.d., der fik titlen »Murstenens ornamentale vilje«. Så kunne ingen vist være i tvivl om, hvilket element af arkitekturen, Thomas Bo Jensen var optaget af – men som det fremgår af hans bøger, er han i stand til at se arkitektur som et samspil af lys og skygge, rumfornemmelse, stoflighed, ornamentik og dialog med omgivelserne. På det punkt har Thomas Bo Jensen også været en velkommen stemme i den faglige debat om byggeri og byplan som en skeptiker af dele af det moderne ikonbyggeri, der ser smart ud begyndelsen, men måske ikke holder distancen.

Begge Thomas Bo Jensens store bogværker er blevet valgt som årets bogarbejde af Foreningen for Boghaandværk. Selv har han modtaget Murværksprisen – det havde også været mærkeligt andet – og et treårigt arbejdslegat af Statens Kunstfond. I fjor blev han tildelt N.L. Høyen Medaljen, der uddeles af Akademiraadet for fremragende formidling.