Mulden bliver til ord

Forfatter, forlægger, højskolelærer, rektor på Forfatterskolen – og landmand. Hans Otto Jørgensen har haft mange titler, siden han på omslaget af sin første bog blot skrev, at han var »bondefødt og kvajet opdraget«. 23. august fylder han 60 år.

Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hans Otto Jørgensens forlag hedder Gladiator. For som han sagde til Berlingske, da han etablerede forlaget sidste år: »Det kunne ikke hedde andet. Gladiatoren er en slave, der kæmper for sin frihed.«

Sammen med sin kompagnon, idéhistorikeren Jakob Sandvad, ville han gøre op med den gængse måde at drive forlag på. Forfatterne skulle have en større del af overskuddet, og rettighederne til bøgerne skulle ligge hos dem, der skrev dem, ikke hos dem, der udgav dem.

Hans Otto Jørgensen er sin egen og gør tingene på sin egen måde. Da han i 1989 debuterede med romanen »Tårnet«, skrev den dengang 35-årige vestjyde om sig selv på omslaget, at han var »bondefødt og kvajet opdraget«. En syrlig kommentar til de forfattere, der bryster sig af fine titler og store karrierer. Det gør Hans Otto Jørgensen ikke, skønt han selv har haft mange titler siden: Underviser på Testrup Højskole, rektor på Forfatterskolen (2002-09) og de seneste år underviser på Vestjyllands Højskole, hvor han bor, og fra sidste år altså også forlægger.

Og så må det ikke glemmes, at Hans Otto Jørgensen, der voksede op i Vile ved Salling i Vestjylland, har været landmand i næsten lige så mange år, som han har været forfatter. Mulden, det agrare miljø og naturskildringerne er også det, der bliver til ord i forfatterskabet, der tæller romaner som »Riggo havde ikke noget imod det abstrakte« (1999), trilogien om Ida og Axel, hvoraf han fik Kritikerprisen for det sidste bind »Med plads til hundrede køer« (2007) og de selvbiografiske romaner »Hestenes øjne« (2008), »The Factory« (2009) og »Sæt Asta fri« (2010).

»Jeg kan blive ved med at skrive om, hvordan læbælterne er, og hvordan drænet er. Hvordan kroppen arbejder, kroppen længes, hvordan den bliver slidt. Det bliver jeg aldrig færdig med,« fortalte Hans Otto Jørgensen i et interview i Berlingske i 2011. Her sagde han også, at lykken for ham ikke var kun at være forfatter: »Det kan jeg sagtens få tid til endda. For mig er lykken både at skrive og have et almindeligt job.«

Som forlægger, og ikke mindst som underviser og rektor på Forfatterskolen, har Hans Otto Jørgensen hjulpet mange markante unge forfattere frem. Josefine Klougart opdagede han for eksempel allerede, da hun var 16 år og gik på Testrup Højskole. Nu udkommer hun på hans forlag, Gladiator.