Muhammedtegner død

Vittighedstegneren Franz Füchsel var en sand kunstner ud i den tegnede vittighed, men han var også en af de tegnere, der i 2005 tegnede Muhammed. Franz Füchsel blev 89 år.

Franz Füchsel, der har været vittighedstegner i mere end 50 år, var også på sine gamle dage en flittig læserbrevsskribent til Berlingske. Arkivfoto: Erik Egvad Petersen/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Egvad Petersen

Vittighedstegneren Franz Füchsel, Nyborg, er død, 89 år.

Ikke for ingenting tegnede smilerynkerne i Franz Füchels ansigt dybe furer, der aldrig forlod ham. De fortalte næsten alt om et menneske, der livet igennem havde latteren som sin faste ledsager. Franz Füchel var noget så sjælden som en vittighedstegner af den gamle skole. Den tegnede vittighed er en disciplin som ikke findes mere i den trykte dags- og ugepresse, men Franz Füchel mestrede den og delte i 12 år kontor med de to andre fremmeste på den hjemlige scene, Hans Quist og Flemming Holbek. For Ekstra Bladet tegnede han i næsten 50 år, for Billed-Bladet i 25 år og for Motor også i 25 år. Også på ugebladet Hjemmet tegnede og skrev han han i 25år fra 1980 til 2005 sin egen side. Dertil kom børnebøger, TV-shows og revytekster.

Franz Füchel ophøjede svigermorvitsen til afvæbnende morskab og havde blik for det underfundige i hverdagssituationer og social omgang. Både Hans Quist og Franz Füchsel optrådte som offer i hinandens tegninger som henholdsvis »hr. Quist« og »hr. Füchsel«. For Franz Füchsel var det først som om legen blev alvor, da han i 2005 var en af de tegnere, der på opfordring af Jyllands-Posten tegnede Muhammed, og efterfølgende måtte have politibeskyttelse.

Han stod ved sine holdninger og opmærksomme læsere vil kunne huske talrige af hans indlæg på læserbrevsiderne i Berlingske.

Efter endt skolegang kom Franz Füchsel på Kunsthåndværkerskolen hvor han blev uddannet reklametegner. Allerede under uddannelsen måtte han skaffe sig midler til at betale transport, skolepenge, materialer og lommepenge, og det blev starten på hans fremtid som humoristisk tegner.

Franz Füchel døde af den kræftsygdom, han fik diagnostiseret for tre måneder siden.