»Mr. TV« har ikke trukket stikket

Niels Breining har som chef gennem 14 år for Danmarks største kabel-TV-selskab, YouSee, påvirket danskernes TV-sening og bl.a. stået fadder til TV 2 News. Og han er ikke færdig med TV og tele, selv om han sidste år gik fra TDC. 6. januar fylder han 60 år.

Direktør Niels Breining. Fold sammen
Læs mere

Egentlig troede han, at han skulle fyres for at være for åbenmundet, da han blev bedt om at stille på daværende TDC-chef Henning Dyremoses kontor to timer senere. I stedet fik han overdraget ansvaret for Danmarks største kabel-TV-selskab og dermed stor indflydelse på danskernes TV-sening.

Niels Breining, som 6. januar fylder 60 år, lægger ikke skjul på, at han aldrig har holdt sin kæft. Han forlod da også TDC-koncernen for et års tid siden, da kabel-TV-selskabet YouSee blev smeltet ind i resten af TDC, hvilket han var dybt uenig i. Han havde intet andet på hånden, men aftalte med TDC-topchef Carsten Dilling og bestyrelsesformand Vagn Sørensen at stå til rådighed i tre år som konsulent. Hans vidtforgrenede net af kontakter kombineret med hans engagement og store viden på området sikrede i oktober TDC en banebrydende og overraskende aftale med energiselskabet Trefor, hvor TDC fra i år bliver TV- og internetleverandør til Trefors kunder.

Niels Breining bor fortsat i Aarhus på Thornbæks Allé 20 i Højbjerg, for han troede oprindelig, at der kun var midlertidigt brug for hans oprydningsevner i TDC-koncernen i København i seks-ni måneder. Det blev anderledes. De seneste år i YouSee gav derfor lange arbejdsdage på 12-14 timer, fordi transporten også fulgte med.

»Vi har været gift i 40 år, men jeg har ikke set min kone de seneste 14 år,« som Niels Breining selv udtrykker det. Han nyder nu friheden. »Jeg har ikke haft det bedre i mange år - står glad op og går glad i seng.« Men han savner alligevel drivet i TV- og televerdenen gennem 32 år – med en kort afstikker til Hedeselskabet, fordi Tele Danmark-ledelsen efter hans mening ikke gjorde det godt nok, og drengedrømmen om at blive skovrider dermed næsten kunne udleves.

»De første 30 år var opvækst, uddannelse og start. De næste 30 har været arbejde, arbejde, arbejde, karriere og fire børns opvækst. Men jeg har ikke besluttet mig for, at jeg er færdig. Jeg vil gerne tilbage, når min konkurrenceklausul udløber om halvandet år. Jeg har aldrig bildt mig ind, at jeg er noget vidunder eller specielt genial, bare mere flittig og mere ærlig end de fleste,« siger Niels Breining, der leverede 50 kvartalers konstant vækst i YouSee og bl.a. stod fadder til TV 2 News, som han gerne ville sælge til danskerne, hvorimod han sagde nej til andre af TV 2s påtænkte nye kanaler.

Han har det seneste år sagt nej til nogle jobtilbud, også i udlandet, men vil til gengæld bruge tid på bestyrelsesarbejde. En-to dage om ugen er han i København til uformelle møder med kollegaer og samarbejdspartnere og glæder sig over de mange interessante mennesker, han møder. Derudover spiller han golf med træner på og nyder at få motion og frisk luft. Endelig er der fire børnebørn i nærheden, som nyder godt af den mere fri- og hjemmetid, hvoraf noget bruges på huset i Skagen og på en del rejser til bl.a. Irland, Skotland og Midtfrankrig.