Mr. Grundfos fylder 75 år

Niels Due Jensen, Grundfos’ tidligere koncerndirektør og formand for Poul Due Jensens Fond, fylder 75 år. Han var blot en tumling, da hans far, Poul Due Jen-sen, begyndte at produ-cere pumper i Østergade i Bjerringbro, da Anden Verdenskrig sluttede.

Niels Due Jensen har altid været interesseret i det tekniske. Foto: Henning Bagger Fold sammen
Læs mere

Faren udviklede i 1959 den lille røde cirkulationspumpe, som har sørget for varmt vand i rørene i millioner af hjem siden. Pumpen er i en moderniseret udgave fortsat krumtappen i Grundfos’ millionforretning.

Niels Due Jensen kom ind i Grundfos i 1960, hvor han begyndte som maskinlærling. Herefter læste han til maskiningeniør fra Aarhus Teknikum, var et par år i praktik hos Danfoss, inden han i 1974 vendte tilbage til Grundfos som udviklingsingeniør og begyndte at designe nye typer af pumper til virksomheden.

I 1977 døde Poul Due Jensen uventet, og Niels Due Jensen, der på det tidspunkt var 33 år, påtog sig opgaven at drive Grundfos videre. På det tidspunkt var virksomheden i vækst og var begyndt at ekspandere med datterselskaber i Vesteuropa.

I 1980 fik Grundfos en koncernbestyrelse med Niels Due Jensen som koncernchef. Han bevarede dog fortsat ansvaret for udviklingsafdelingen.

Niels Due Jensen brændte ligesom sin far for det tekniske, og han fortalte for et par år siden, hvordan han følte en kæmpe forpligtelse til at følge op på sin fars produktudviklingsarbejde og ikke lade det forfalde.

Men der var også andet, der optog Niels Due Jensen i hans tid som koncerndirektør. Selvom virksomheden i disse år voksede kraftigt og samtidig slog sin position som skaber af innovative pumper i verdensklasse fast, stod Niels Due Jensen fast på at tage socialt ansvar og være, hvad han kalder almindelig ordentlig og hæderlig. Samtidig gjorde han sig bemærket ved at høre til blandt de få danske erhvervsfolk, der åbent bekender sig til kristendommen, og insisterer på, at det har haft betydning for den måde, han har drevet Grundfos på.

Da Niels Due Jensen i 2003 fyldte 60 år toppede han som koncernchef, lidt for tidligt, har han siden erkendt, og han fortsatte i årene efter som en meget aktiv formand for virksomhedens bestyrelse. I 2011 stoppede han som bestyrelsesformand for Grundfos Holding under en dramatik, som blev udrullet for åben skærm takket være bibliografien »Arvtageren« af Berlingske-journalist Birgitte Erhardtsen.

Tumulten fandt i årene efter sit leje, og Niels Due Jensen fortsatte som aktiv formand for Poul Due Jensen Fonden, som ejer aktiemajoriteten i Grundfos, mens Jens Moberg overtog formandsposten i holdingselskabet.

Samtidig har Niels Due Jensen med den nye fondslov i hånden forsøgt at sikre, at han og familien også i fremtiden har indflydelse på, i hvilken retning Grundfos skal bevæge sig gennem aktivt og ansvarligt ejerskab.

Han, der i de senere år har været hårdt ramt af en infektionssygdom, har i dag helt forladt bestyrelsen for Grundfos Holding, mens hans søn, Poul Due Jensen, i dag er koncerndirektør med ansvar for salg i virksomheden. I interviewet med Berlingske i april 2015 svarede han følgende, da han blev spurgt, hvornår han stopper i Grundfos:

»Når jeg falder helt ud over kanten. Hvis helbredet holder, og hovedet virker, er mit mål at blive som fondsbestyrelsesformand til jeg er 75 år.«