Mr. Brøndby gjorde dansk fodbold professionel

Per Bjerregaard indførte professionelle tilstande i dansk fodbold og gjorde Brøndby til en storklub.

Per Bjerregaard.      Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

Han var Mr. Brøndby, manden, der bragte professionel fodbold til Danmark og storhed til netop hjerteklubben fra den københavnske vestegn.

Per Bjerregaard fylder 70 år, men vejen ind i danskernes bevidsthed begyndte for alvor helt tilbage i 1973, hvor en 27-årig Per Bjerregaard trådte ind i som bestyrelsesformand i Brøndby, hvor han også tidligere selv havde løbet rundt med fodboldstøvlerne på.

Herfra gik det kun fremad for den ambitiøse og visionære formand, under hvis ledelse Brøndby skridt for skridt 1974-1982 kæmpede sig op igennem rækkerne fra Danmarksserien til 1. Division, der var datidens højest rangerede række.

Og mens spillerne på banen sørgede for de sportslige resultater, kæmpede Per Bjerregaard på gulvet for at professionalisere dansk fodbold. Du kan ikke læse historien om doktoren fra Brøndby uden at få fortalt, at han var manden, der udbetalte de første lønninger til fodboldspillere i Danmark. Og i 1986 tog skrev han endnu et markant kapitel i sin egen historie, da han var manden bag Brøndby som den første fuldtidsprofessionelle klub i Skandinavien, inden han året efter børsnoterede klubben.

Det var kun den anden klub i verden til at tage det skridt – efter engelske Tottenham.

For Per Bjerregaard så det ud til kun at blive større. Mesterskaberne kom som perler på en snor i slutfirserne og halvfemserne, men pludselig stoppede succesen. Michael Laudrup lignede et scoop som cheftræner at hente ind i 2002, men da han rejste igen i 2006, gik det galt i Brøndby. Og det fik Per Bjerregaard en stor del af skylden for.

Glemt var Bjerregaards rolle som primus motor i Brøndbys storhedstid, for manglende mesterskaber i perioden fra 2006 gjorde for ondt på de mange fans af klubben, der ønskede hans afgang. Imens kæmpede den lægeuddannede Brøndby-direktør sin egen private kamp med en kræftsygdom, som han fik konstateret i 1999, men holdt for sig selv. Siden er han kommet ud på den anden side og er kommet forbi den så vigtige femårsprøve under en kræftsygdom.

I 2012 sagde han så stop, trak stikket og lod hjertebarnet hvile i hænderne på nye kræfter. Fansene var glade – i starten. Og så blev hjerterne igen varme. For Per Bjerregaard var skyld i, at der overhovedet var et Brøndby-hold i toppen af dansk fodbold at holde med.

Det mesterværk vil han altid huskes for.