Mr. 40 pct. var (for) tidligt ude

70 år. Erhvervsmanden Peter Brøste prøvede som privatmand at sparke i den skattepolitiske løgsovs.

Der var engang - midt i 90erne - da erhvervsmanden Peter Brøste satte fut i den skattepolitiske debat. Han udgav en begrundet rapport, efter hvilken skatten skulle kunne sættes ned til 40 pct., som alle, høj som lav, private og virksomheder, skulle betale. Den finansielle kabale ville gå op og landet få et skud adrenalin, mente han at kunne bevise og fik tilnavnet »Mr. 40 pct.«.

Planen gav genlyd i Europa og blev herhjemme præsenteret for meget interesserede skattechefer og skattepolitiske ordførere, men det kunne være det samme, for skatteminister Carsten Koch (S) skød med fynd og klem planen ned som total asocial.

En af dem, der lyttede med opladt sind, var den daværende konservative Gitte Seeberg. Så i dag tænker Peter Brøste sit omkring Ny Alliances skattepolitiske udspil med en lignende procentsats...

Peter Brøste passerer i morgen de 70, stadig aktiv i erhvervslivet, selv om han for et par år siden solgte en væsentlig del af P. Brøste-koncernen, salt- og kemikaliedivisionen, til Azelis.

Tilbage er den kunstindustrielle division, der under navnet Broste forlængst har slået sit brand fast som leverandør af trendy skandinavisk brugskunst og design og med en lysfabrik i Estland.

Som eneejer af Broste har han valgt at være både adm. direktør og næstformand i bestyrelsen. Posterne lægger dog ikke større bånd på dagligdagen, end at han kan pendle og alligevel i rigt mål - sammen med sin 26 år yngre viv, Karen - på sjette år nyde en seniortilværelse i England på Brownlowhouse, en cottage med horseyard i Surrey syd for London, hvor han har 30 tønder land at strække ud på med sine irske jagtheste.

Mens Peter Brøstes bopæl var i Helsingør, havde han mange tillidsposter i råd og organisationer og var honorær generalkonsul for Bangladesh. Nu er der kun det sjove tilbage.

Peter Brøste er ikke meget for offentlig fremtræden, så han fejrer fødselsdagen med familien i tre generationer i Letlands hovedstad, Riga.