Mother Teresa bliver født

Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Agnes Gonxha Bojaxhui blev født 26. august 1910 i Skopje i det daværende Jugoslavien, men var i mere end en menneskealder verdenskendt som Mother Teresa, grundlægger af ordenen Missionaries of Charity, der arbejdede blandt de fattige i Calcutta – i dag Kolkata – i Indien.

I 1979 modtog hun Nobels fredspris for sit velgørenhedsarbejde, og i 2003, seks år efter sin død i 1997, blev hun saligkåret af pave Johannes Paul II.

Allerede mens hun levede, var Mother Teresa imidlertid også en kontroversiel person. Hun blev kritiseret for sin modstand mod abort og prævention og for de meget dårlige forhold for patienterne på de hospices, hun drev.

I 2008 afslørede private breve fra Mother Teresa til søstrene i hendes nonneorden, at hun gennem næsten 50 år af sit liv var plaget af tvivl og sin manglende evne til at føle Guds tilstedeværelse. Og i 2013 satte canadiske forskere spørgsmålstegn ved, hvor god Mother Teresa i virkeligheden var. Af deres rapport fremgår det, at hun nød at se de fattige lide og undlod at give dem lægehjælp, selvom hun havde masser af penge. Hun havde tvivlsomme politiske kontakter og forvaltede de enorme summer, der kom ind til hendes hjælpearbejde, kritisabelt. 8trine