Mogensen og de trampende gæs

Som den ene halvdel af TV2 duoen Mogensen og Kristiansen er Peter Mogensen blevet den folkelige figur, som han valgte fra, da han som yngre droppede en politisk karriere til fordel for rollen som embedsmand. 6. januar fylder han 50 år.

Peter Mogensen. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

Peter Mogensen har mange talenter og spænder vidt - fra den politiske entertainer til den knastørre talnørd. Og så har han en evne til med sit billedrige sprog at formidle det politiske spil, så selv de, der ikke interesserer sig for politik, lytter efter.

Når det fyger med »atommissiler fra rød blok« eller »statsministeren er banket helt ned under gulvbrædderne med en lægtehammer,« bliver pointerne gjort knivskarpe.

Som den ene halvdel af TV2 duoen Mogensen og Kristiansen er Peter Mogensen blevet den folkelige figur, som han valgte fra, da han som yngre droppede en politisk karriere til fordel for rollen som embedsmand.

En af de metaforer, som Peter Mogensen holder meget af lyder sådan her: »Det er en sej død at blive trampet ihjel af gæs.«

Fordelen ved at ligge der på jorden, mens gæssene tramper og forsøger at tage livet af en, er, at der er god til at tænke sig om og komme på benene igen.

Som politisk rådgiver og kommentator har Peter Mogensen aldrig været bange for at stikke næsen frem og sige sin mening. Og ofte er han blevet overfaldet af aggressive gæs.

Men hans viljestyrke, veludviklede analytiske evner, selvtillid, viden, begejstring – og smarte hår – betyder, at han aldrig vil kunne ligge stille længe nok til at dø under gæssenes fødder.

Peter Mogensen er vokset op på Vestegnen med to forældre uden uddannelse i et hjem præget af »store diskussioner med arme og ben,« som han selv har beskrevet det.

Han fulgte farens formaning om at tage en uddannelse og rejste til Aarhus for at læse økonomi, blev fascineret af politik og Svend Auken, meldte sig ind i Socialdemokratiet og slagsmålene i DSU. Men det blev ikke til nogen politisk karriere.

I stedet blev Peter Mogensen i 90erne først ministersekretær for finansminister Mogens Lykketoft og senere rådgiver for statsminister Poul Nyrup Rasmussen. En udsat post i en hård tid, som nær havde væltet spindoktoren omkuld.

Året før det socialdemokratiske valgnederlag i 2001 valgte Peter Mogensen at forlade det turbulente politiske cirkus og begynde en karriere som konsulent i Accenture.

At det senere lykkedes ham at avancere til at blive global partner i det store internationale konsulentfirma, har han betegnet som det, han er allermest stolt af i sin karriere.

I 2007 forlod han firmaet og de uendelige flyrejser for at analysere dansk politik. Først på dagbladet Information og senere Politiken.

I dag er Peter Mogensen direktør i tænketanken KRAKA, hvor han på kort tid har formået at samle et stærkt hold af analytikere og økonomer til at sætte dagsordenen i den politiske debat.

Og selv om det ofte er tørt, så er der ingen tvivl om, at Mogensen nok skal sørge for, at det også er sjovt. Ellers dør han under de trampende gæs, der forsøger at indhente ham.

De senere år har han haft for vane at dukke op på forsiden af de mere kulørte blade. Først som kæreste til TV-værten Cecilie Frøkjær og senere i et åbenhjertigt om det barn, han fik efter et one-night-stand i det københavnske natteliv.

Peter Mogensen har fire børn og spiller larmende elektrisk guitar, når han har tid til det.