Mogens Camre var kendt for sine politiske holdninger, men slappede af med gamle biler og yngre kvinder

Den kontroversielle politiker Mogens Camre er død (Foto: Claus Bech/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som politiker og debattør var Mogens Camre nok mest kendt for sine skarpe verbale angreb på islam, men gamle biler og yngre kvinder kunne gøre ham blød om hjertet.

Til gengæld var han ikke altid specielt optaget af at holde kammertonen i debatten.

Så sent som i februar i år afgjorde Østre Landsret, at det var racisme og dermed i strid med loven, da Camre i 2014 på Twitter sammenlignede muslimer med nazister. Undervejs havde Camre bl.a. forsvaret sig med, at han havde haft svært ved at udtrykke sig præcist ved hjælp af de 140 tegn, som Twitter stiller til rådighed.

Det var ikke første gang, at Mogens Camre var blevet anklaget for racisme, og det var langt fra første gang, han havde tordnet mod islam og muslimer såvel på skrift som i tale.

Trods sin hårde udfald var Camre gennem årene også blevet beskrevet som en venlig, begavet og meget dameglad mand.

»Kvinder er simpelthen bedre mennesker. De er mere færdige fra naturens hånd,« understregede Mogens Camre. Han nåede at være gift fire gange.

Mogens Camre blev medlem af Folketinget i 1967 for Socialdemokratiet, for hvem han i en årrække bestred flere profilerede ordførerskaber. Undervejs blev han stærkt optaget af udlændingepolitikken og skiftede i 1999 til Dansk Folkeparti, som han repræsenterede i EU-Parlamentet. Seneste sad han i kommunalbestyrelsen i Gladsaxe for Dansk Folkeparti - en post han varetog til 1. september i år, hvor han blev sygemeldt. Så sent som for et par måneder siden skrev Camre på Facebook, at folk, der angriber politiet, burde skydes. Det skete efter, at tre personer blev ramt af skud på Chrisitania - heraf to betjente.

Mens Mogens Camre var mest kendt for sine skarpe holdninger i politik, så slappede han bedst af med gamle biler med bløde former. Specielt en Buick, årgang 1934, havde en særlig plads i Camres hjerte.

Den arbejdsomme politiker, debattør og forfatter lod sjældent en chance for at skille sig ud passere forbi. Allerede som socialdemokratisk folketingsmedlem vakte han opsigt, da han blev stoppet med en pistol og skarp ammunition i Københavns Lufthavn. Camre havde besøgt den græske eksil-politiker Andreas Papandreou i Oslo efter militærkuppet i Grækenland og ville efter eget udsagn blot aflevere hans pistol til politiet i København. Så let tog poltiet dog ikke på sagen.

Igen i 2015 bragte Mogens Camre sig i centrum i et spørgsmål om våben, da han ville aflevere sit hjemmeværnsvåben i protest mod, at alle frivillige midlertidigt skulle afvæbnes ved at deponere de såkaldte bundstykker.

»Det er meningsløst at have et våben uden bundstykke. Så kan du ligeså godt have et kosteskaft liggende,« sagde Mogens Camre ved den lejlighed til Berlingske.