Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Nordjylland var Villy Troelsen kendt som Ruko-manden, leder af Rukos værksted i Slotsgade i Aalborg i en menneskealder. Som 15-årig blev han ansat hos Ruko, og her var han indtil pensioneringen som 67-årig.
Han blev under den tyske besættelse medlem af den københavnske modstandsgruppe Holger Danske, men først som 90-årig fortalte han om de år. Nogle måneders illegal aktivitet kom til at præge hele hans liv.
Som modstandsmand deltog han i en række kampaktioner, sabotage, var med i dækningsgrupper og våbentransport og levede under et voldsomt pres. Selv da han var under jorden, arbejdede han stadig på Ruko. Han medvirkede også til en stikkerlikvidering – efter ordre. Det blev noget, han gemte væk og ikke nævnte for nogen, fordi han blev meget påvirket af debatten efter krigen om likvideringerne: drab eller nødvendighed?
Fange hos Gestapo
Villy Troelsen blev taget af tyskerne på sin arbejdsplads i Ruko i februar 1945 og indsat i Vestre Fængsel. Og så startede det tyske Gestapos afhøringer. Det skete i Shellhuset, oppe i en af de små celler på øverste etage, også den dag i marts 1945, da engelske fly lagde bygningen i ruiner. Han reddede livet, men blev fanget igen og ført til Frøslevlejren, hvor han sad til befrielsen.
Han og hustruen Gerda flyttede først i 1950erne fra København til Aalborg for at åbne en ny Ruko-filial. Her havde de et langt liv sammen, indtil Gerda døde i 2008, to uger efter parrets diamantbryllup.
Siden flyttede Villy Faurholt Troelsen til Plejehjemmet Thulebakken. Han døde få uger før en bog om hans begivenhedsrige ungdom, »Dilemma«, skrevet af Ole Hahn Houmann, udkommer.