Modernismens mand

Otto Weitling har stået bag projekter som Nationalbanken og Storebæltsforbindelsen.

Læs mere
Fold sammen

Det er en af den danske modernismes store bygningskunstnere, der 12. januar fylder 85 år.

Otto Weitling, der er uddannet på Akademiets Arkitektskole, blev i midten af 1960erne Arne Jacobsens kompagnon, og efter mesterens død i 1971 fuldførte Weitling en række af tegnestuens store projekter – blandt andet ambassaden i London og Danmarks Nationalbank – sammen med Hans Dissing, med hvem han efterfølgende blev kompagnon og dermed grundlægger af en af landets stærke tegnestuer.

I sine værker har Otto Weitling formået at videreføre nogle af de idealer, der kendetegner den arkitektoniske modernisme og ofte forlene det praktiske med et udpræget elegant udtryk.

Blandt hovedværkerne som medejer af Dissing + Weitling kan nævnes et af landets mest kendte byggerier: Den faste forbindelse over Storebælt.

Dissing + Weitling har ikke alene løst opgaver over det meste af verden – men også i de fleste genrer: Arkitektfirmaet har således tegnet banker og hovedsæder, kontorhuse, rådhuse og kulturhuse, fabrikker og laboratorier for Novo Nordisk, biblioteker og universitetsbyggerier, feriecentre, svømmehaller og broer. Det sidste også for cykler som den gang- og cykelbro, der krydser Ågade i København.

Blandt hovedværker kan for eksempel nævnes det fornemme kunstmuseum i Düsseldorf, en del af DR-Byen og en af udbygningerne af Landbohøjskolen.

Otto Weitling, der også på fremragende vis har løst flere designopgaver, har alene eller sammen med sin tegnestue modtaget en meget lang række uden- og indenlandske hædersbevisninger. Flere tyske byer har præmieret ham for forbilledligt byggeri, ligesom han er æresmedlem af den tyske arkitektforening.

Herhjemme har han blandt andet modtaget Nykredits Arkitekturpris, Træprisen, Murerprisen, DALs Arkitekturpris samt C.F. Hansen Medaillen, som er den største hæder, Det Kongelige Akademi for de Skønne Kunster kan tildele en arkitekt.