Ministeren der ikke ville mere

50 år 29. april. Christian Friis Bach blev rost for sine høje moralske standarder, da han gik af som udviklingsminister, mens nogen så det som et tegn på, at han ikke var moden til det hårde liv på Christiansborg.

Christian Friis Bach arbejder nu FN-undergeneralsekretær. Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er sædvane, at en afgående minister får pæne ord med på vejen fra ministeriets departementschef ved en ministeriel skiftedag. Alligevel er det værd at bemærke, hvad Udenrigsministeriets departementschef Ulrik Vestergaard Knudsen sagde til Christian Friis Bach, da sidstnævnte i november 2013 takkede af som minister:

»At du går af, siger meget om dit format. Du er en mand med høje idealer, du er lynende intelligent, og du har leveret en imponerende resultatliste,« sagde Vestergaard Knudsen i sin afskedstale til Friis Bach.

Forud for talen var gået et bemærkelsesværdigt forløb, der havde involveret tidligere statsminister, Lars Løkke Rasmussens, rejsevaner for en organisation, de færreste danskere havde hørt om. Friis Bach var som udviklingsminister en af hovedpersonerne, og da det kom frem, at han havde givet ukorrekte oplysninger til Folketinget og offentligheden, tog han konsekvensen og forlod ministerjobbet.

Ikke kun Udenrigsministeriets departementschef roste Christian Friis Bachs format, mange hyldede hans moralske habitus. Iblandet rosen var imidlertid også en undren, hos visse ligefrem en afstandtagen. For sagen var, at det var embedsmændende i ministeriet, der havde fejlinformeret deres minister, og derfor burde Friis Bach ikke gå, lød analysen. Flere mente endda, at hans afgang kunne tolkes som et tegn på, at han ikke var moden til det politiske liv, som det udspilles på Slotsholmen. Her må selv de rene acceptere, at alting ikke er rent.

To år blev det til som minister for Friis Bach, hvor han nåede fine resultater, herunder en ny lov om internationalt udviklingssamarbejde og en ny udviklingsstrategi, der havde bred opbakning i Folketinget. Inden tiden i politik nåede den agronomuddannede Friis Bach både at være international chef i Folkekirkens Nødhjælp, formand for Mellemfolkeligt Samvirke, lektor i international økonomi og udvikling på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole og rådgiver for daværende EU-kommissær Connie Hedegaard.

Et halvt år efter ministerfarvellet forlod han dansk politik igen, da han sagde ja til at blive FN-undergeneralsekretær og leder af FNs Økonomiske Kommission for Europa (UNECE) i Genève. I et interview i DJØF-bladet sagde han for nylig, at han ikke savner politik:

»Når jeg ser på noget af det, danske politikere bliver udsat for, så må jeg sige, at jeg synes, at det er meget barsk. Derfor er der ikke noget at sige til, at det er svært at få folk til at stille op i dag. De personlige omkostninger er for store.«

Han har netop fejret sølvbryllup med sin kone, Karin Friis Bach. De har tre børn, og driver sammen et mindre økologisk landbrug ved Ganløse. Her håber fødselaren, at han igen kan få køer og får, når han en dag vender tilbage til Danmark.