Miljøets megastjerne

Charmedrengen og verdensstjernen i den stramme t-shirt, Bjørn Lomborg, runder, utroligt nok, et halvt århundrede. En fødselsdag, der fejres fra hans nye hjemmebane: Prag. 6. januar fylder han 50 år.

Professor, forfatter, tidl. direktør Bjørn Lomborg.      Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

For nylig forsøgte en af Danmarks hårdeste interviewhunde, Martin Krasnik, at få skovlen under Bjørn Lomborg i et direkte TV-interview om global opvarmning.

Det lykkedes ikke. Tilmed måtte Krasnik dagen efter bide sig i læben og komme med en berigtigelse. Han havde ikke styr på fakta.

Tal og statistikker, ofte håndplukkede, om alt fra polare afsmeltninger til solpanelsubsidier i Tyskland er nemlig miljødebattøren, politologen, direktøren, foredragsholderen, tænketankchefen og forfatteren Bjørn Lomborgs speciale. Sammen med en skarp hjerne og en uomtvistelig retorisk begavelse, har det oven i alt det andet gjort ham til lidt af en verdensstjerne og en af Danmarks mest internationalt citerede og kontroversielle personligheder overhovedet.

Det kontroversielle kommer sig især af, at han går imod den udbredte opfattelse af menneskeskabte klimaforandringer som klodens nok alvorligste udfordring.

Kloden bliver ikke oversvømmet af meterhøje havvandsstigninger, hævder han. Der er flere i verden, der dør af kulde end af hede, siger han. Og vi må lade være med at »skræmme bukserne af folk« med alarmistiske budskaber om verdens ende, for med »smarte løsninger« skal det nok gå alt sammen.

Budskaber som disse virker som en rød klud i hovedet på utallige klimabekymrede mennesker. Men samtidig appellerer de så bredt, at Lomborg efter sigende kan hæve 100.000 kr. eller mere, når han holder et af sine velsmurte foredrag om smarte klimafix og lignende for bl.a. businessledere og beslutningstagere kloden rundt. Dertil sikrer det ham en fremtrædende position på diverse lister over verdens mest indflydelsesrige mennesker.

Det er imponerende godt gået af en Aalborg-knægt, der voksede op med en klassisk musiker-far og spirituel forfatter-mor.

Men stort set hele livet har Lomborg været sin egen. Grunden til sine glimrende engelskkundskaber lagde han lige efter studentereksamen under et ophold på University of Georgia i USA. I 1994 fik han sin ph.d. i statskundskab fra Københavns Universitet, og allerede kort efter begyndte han at vække opsigt i miljødebatten herhjemme.

Men det var først efter oversættelsen i 2001 til engelsk af hans omdiskuterede miljødebatbog »Verdens sande tilstand«, at man for alvor fik øjnene op for ham i udlandet. Dele af indholdet var så kontroversielt, at den blev indklaget for Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed (UVVU), der i 2003 afgjorde, at værket var behæftet med »objektiv videnskabelig uredelighed«. Senere samme år måtte UVVU imidlertid trække i land oven på voldsom kritik fra Videnskabsministeriet.

Siden har Lomborg blot rejst sig, men sjældent i arrogance og altid med det velkendte charmesmil samt iført sit afslappede varemærke-outfit, gummisko og stram t-shirt.

Undervejs har han været direktør for Institut for Miljøvurdering, og på 10. år er han leder af den nu USA-baserede tænketank, Copenhagen Consensus, der med en række af verdens førende økonomer i spidsen udtænker måder at gøre mest gavn for flest mennesker for færrest penge. Læsere af Berlingske vil også kende ham som debattør med bloggen »Verdens sande tilstand«.

I dag bor vegetaren Bjørn Lomborg i Prag med sine plasticplanter og sin uundværlige Playstation 4, hvor spillet »Watch Dogs« angiveligt hører til blandt tidens favoritter. Men han er på rejse mere end 200 dage om året, for der er altid steder, hvor man tørster efter at høre Lomborgs budskab – at det nok skal gå alt sammen.