Mick Øgendahl fylder rundt

Mick Øgendahl føjer sig på trods af sin ringe højde til landets største komiske talenter. Nu runder han de 40 år.

Komikeren og skuespilleren Mick Øgendahl hører til de mest talentfulde inden for sit felt.  Foto: Jeppe Michael Jensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At Mick Øgendahl hører til de mest talentfulde inden for sit komisk-satiriske felt synes at være en allerede etableret kendsgerning og 7. april bliver han 40 år.

Mick Øgendahl er født i Silkeborg, men voksede op i Horreby på Falster. Voksede op er måske også så stærkt udtrykt i hans tilfælde, hvor væksten stoppede, da hans højde lige havde sneget sig op på 169 centimeter, og han viste fra sin tidligste ungdom talent for det humoristiske og begyndte som standup-komiker, da han var 20 år.

Siden har han levet af det og han har ikke mindst forstået at vende sin højde til en fordel i virtuos kombination med en yderst energisk og ofte fysisk voldsom optræden i en tilsyneladende uendelig strøm af stærkt komiske karakterer, hvor han både går helt til kanten og langt ud over, men altid på en menneskeligt forsonende måde.

Det er nemlig svært ikke at lade være med at grine af Mick Øgendahl og selv bag hans mest outrerede figurer som radio-nazisten i Radio Ren i tv-showet Tak for i aften – slipper han af sted med, fordi han bevidst lader os ane komikeren Mick inde under et eksempelvis rædselsvækkende realistisk kostume med skrårem, armbind og Hitler-frisure.

Hans tekster og påfund er hovedsagelig baseret på observationskomik. Han ser og gengiver og forstørrer fra hoben af hverdagsdanskeres adfærd og mere eller mindre påtagede særheder, som han har et ualmindelig skarpt blik for. Hvis vi alene holder os til parløbet med Rune Klan i tv-showet, Tak for i aften on tour fra 2007, som ofte genudsendes, kan alene nævnes i flæng wrestleren Brumbass, den kastrerede Karsten i »Så dør baby«-sketchen, havbiologen, der får opkastningsfornemmelser af fisk, den stærkt rascistiske taxichauffør, den fnisende teengepige, cremekongen Ulla Henriksen, en gangbesværet hundetræner med underbid, en sjofel mand i kørestol, den ene af to fulde danske murere, der skælder ud over polske håndværkere, middagsgæsten med de konsekvent upassende vittigheder etc. Persongalleriet er tilsyneladende uden ende. Ligesom talentet.

På tv har Mick Øgendahl siden sin karrieres start været engageret som forfatter og skuespiller i en række satireserier, bl.a. Intermezzo (1999), Gintberg Show Off (2000), Vindhætterne (2002), Monberg & Tuxen (2004), Hvor fanden er Herning? (2009) og Anstalten (2011). Desuden kunne man opleve ham som Fiffig-Junior i DRs julekalender Nissernes Ø (2003) og som den langtidsledige Georg »Gajol« i DR2s voksenkalender Jul i verdensrummet (2006). Og sammen med Rasmus Heide har Mick Øgendahl skrevet manuskript til filmen Blå Mænd, hvori han også har en mindre rolle.

Siden 2000 har han desuden turneret med fem store one-man-shows, begyndende med Micktrix, i 2004 kom showet Tåfræser, showet Undskyld! er fra 2006, i 2010 lavede han showet Propaganda og sidste år rejste han riget rundt med one-man-showet Spas.

Desuden har han medvirket i film og lagt stemme til animerede film. Bl.a. har han lagt stemme til zebraen Marty i de danske versioner af de tre Madagascar-film og i to af Ice Age-filmene har han lagt stemme til pungrotten Crach. I år er han aktuel i to film. Dels filmen Alle for to, der er efterfølgeren til filmen Alle for én fra 2011. Filmen er skrevet af Anders Thomas Jensen og Mick Øgendahl og er instrueret af Rasmus Heide. Alle for to havde biografpremiere i slutningen af januar og fik ikke entydigt gode anmeldelser. I årets anden annoncerede Mick Øgendahl-film, Kolbøttefabrikken, spiller han en ung mand, Michael, med kærlighedsproblemer.

»Michael er lige på randen af selvmord hele tiden – og så alligevel ikke. Det er mere et råb om hjælp. Han har indlagt sig selv på grund af kærlighedskvaler,« har han fortalt om sin rolle.

Mick Øgendahl bor i Greve med sine kone, Marlene Schøning, og deres tre børn.