Mere end blot en barmfager kvinde

Den amerikanske sangerinde, sangskriver og musiker Dolly Parton har med personlig stemme og naturlig charme plus diverse visuelle fortrin sat sit aftryk på såvel country & western som resten af verden.

foto: EPA/WILL OLIVER Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Naturlig skønhed findes ikke. Så enkelt har Dolly Parton udtrykt det, og hun har da også gennem årene hjulpet naturen godt på vej med noget, der måske ikke kan betegnes som helt naturligt, men som dog i hendes tilfælde er blevet den naturligste ting i verden. Og ingen tvivl om, at hendes fængende fremtoning har skaffet hende publikumsopmærksomhed langt uden for den verden, hvor hun rent kunstnerisk har sit udgangspunkt, nemlig i country-musikken.

Dolly Parton blev født for 70 år siden i Sevier County, Great Smoky Mountain, Tennessee, som den fjerde af 12 børn, og det var under så fattige kår, at lægen, der bragte hende til verden, blev betalt med en pose majsmel. Musik og religion var en væsentlig del af familielivet, og det var da også i den lokale kirke, at Dolly Parton i seksårsalderen havde sin første optræden som sanger. Talentet var åbenlyst, få år efter dukkede hun op i lokal radio og TV, og som 13-årig plade-debuterede hun med sangen »Puppy Love«.

Efter high school tog hun i 1964 til Nashville, hvor hun på et vaskeri mødte en mand, som hed Carl Dean. To år efter blev parret gift, og det er de fortsat. Han ejer et asfaltfirma i Nashville og holder sig ude af rampelyset.

Sit karrieremæssige gennembrud fik Dolly Parton via det makkerskab, hun fra 1967 og i en årrække havde med sangeren Porter Wagoner. Og fra begyndelsen af 1970erne leverede hun så på egne præmisser en lang række hits, heriblandt »Coat of Many Colors«, historien om den jakke, hendes mor syede til hende af gamle klude. En sang, der fortsat trækker en tåre eller to hos selv det mest forhærdede tidselgemyt.

En anden Dolly Parton-klassiker, den enkle, men insisterende, sang til rivalinden »Jolene«, blev i midten af 1970erne sangerindens store gennembrud uden for USA. Dolly Parton var nu en superstjerne, og i 1980 også på lærredet, da hun fik en af hovedrollerne i filmen »9 to 5«, hvor hendes titelsang toppede såvel country- som pop-hitlisterne.

1978: Dolly Parton optræder i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørgen Jessen.

Siden har hendes aktivitetsniveau været uoverskueligt. Hun har fra 1986 haft sin egen forlystelsespark, Dollywood, og hun har været meget generøs med sin formue med hensyn til velgørende formål.

Og ikke mindst har hun bevaret sin identitet som Dolly Parton.

»Det kræver mange penge at komme til at se så billig ud,« siger hun med såvel troværdighed som afvæbnende selvironi. Jo, hun er bare elskelig, denne Dolly Parton, der har skrevet tusindvis af sange, og som kan spille på en lang række instrumenter, og som fortsat kan betage med sin karisma og sin på én gang lillepigeagtige og livserfarne stemme.