Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Navnet forpligter. Eller – hun har det ikke fra fremmede.
Sådan er det nærliggende at begynde. Men lige så nærliggende er det at fastslå, at hun er sin egen dame. Altså den nu 61-årige amerikanske sangerinde Rosanne Cash, der i aften optræder på Tønder Festivalen. Her er hun et af årets hovednavne, hvilket falder fint i tråd med festivalens historie og profil.
Det er nu mere end 40 år siden, at en flok musikentusiastiske mennesker i den idylliske marskkøbstad fandt på at sammenstrikke en festival med fokus på folkemusik. Og som sådan kom festivalen hurtigt på danmarkskortet – og faktisk mindst lige så hurtigt på verdenskortet.
Kort sagt, der blev fra starten tænkt stort, klart og effektivt. For det handlede om meget mere end lokal træskodans. I vidt omfang keltisk musik, herunder topnavne inden for traditionel irsk musik, og amerikansk musik, herunder traditionsbærende troubadourer.
Og det er i sidste kategori, man må placere Rosanne Cash. Og, jo, hun er da sin fars datter. Altså den ældste af de fire søstre, som Johnny Cash fik med sin første kone, Vivian.
Rosanne Cash voksede op i Californien, og efter high school arbejdede hun i to et halvt år ved sin fars road-show. Hun havde ambitioner om at blive skuespiller og studerede i Nashville og Hollywood, og i 1978 indspillede hun materiale til et album, der udkom på det tyske Ariola Records og aldrig blev udsendt i USA.
Albummet vakte dog interesse hos Columbia Records, der tilbød hende en kontrakt, ligesom hun nu indgik et samarbejde med den velrenommerede musiker og producer Rodney Crowell, som hun giftede sig med i 1979.
Og herefter tog karrieren fart. Selv om Rosanne Cash var opvokset med country-musik, var såvel hendes musikalske udsyn som udtryksform mere vidtfavnende.
Hendes univers rummede også blues, folk og rock, ja, den moderne blanding af basale amerikanske stilarter, som ganske enkelt hedder americana, og som hun i de seneste årtier har været en af de stærkeste eksponenter for. I 1992 blev Rosanne Cash skilt fra Rodney Crowell, og tre år senere giftede hun sig med produceren, sangskriveren og guitaristen John Leventhal, som siden har været hendes trofaste partner, og som da også sekunderer hende i Tønder.
Udover sine musikalske gøremål er Rosanne Cash aktiv som forfatter, hvilket har ført til artikler i førende amerikanske tidsskrifter og aviser samt til en række bogudgivelser, herunder børnebogen »Penelope Jane: A Fairy’s Tale«.
Men musikken er hendes primære udtryksform, og blandt en række af kritikerroste udgivelser er det værd at nævne albummet »Black Cadillac«, der er en slags refleksion over tabet af sangerindens far og mor og stedmor, June Carter, der alle døde inden for en relativ kort periode.
Efter en pause, grundet en – heldigvis vellykket – hjerneoperation, udsendte Rosanne Cash i 2009 albummet »The List«, der har sin titel efter den liste, som hendes far gav hende, da hun var barn, og som rummer 100 essentielle country-sange, hvorfra hun plukkede 12 stykker.
Og så er den foreløbige kulmination på en fornem karriere hendes 2014-album »The River & The Thread«, som er en slags musikalsk rejse gennem de amerikanske sydstater, og som blev belønnet med hele tre Grammy Awards.
Rosanne Cash er kort sagt godt rustet til at indtage Tønder, hvor publikum – udover at opleve ægte amerikansk sangkunst – utvivlsomt vil fryde sig over John Leventhals formidable guitarspil.