Med styrke og gennemslagskraft

Faye Dunaway brød igennem med den kvindelige hovedrolle i »Bonnie og Clyde«.

Den amerikanske skuespiller Faye Dunaway fylder 75 år.    AFP PHOTO/ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Fold sammen
Læs mere

Oprindeligt var det instruktør Roman Polanski selv, der pegede på Faye Dunaway til rollen som Evelyn Mulwray til filmen »Chinatown«, hvor hun skulle spille overfor Jack Nicholson. Produceren Robert Evant ville hellere have Jane Fonda til rollen, fordi Dunaway efter hvad han havde hørt, var kendt for sit temperament under indspilninger.

Da filmarbejdet kom i gang var det dog ikke hendes temperament, der var problemet, men derimod Polanskis evne til at genere sine omgivelser. Han rev brutalt et hår af hendes hoved uden at advare hende på forhånd med den begrundelse, at det stak op i lyset.

Så fik han til gengæld Dunaways temperament at mærke. Hun kaldte ham en sadist, og dertil kom, at han i det hele taget gjorde, hvad han kunne, for at ydmyge hende ved enhver given lejlighed.

Men der var mange andre problemer. Polanski syntes, at Dunaway var for langsom til alt.

Derimod gik samarbejdet med Jack Nicholson rigtig godt, og som vi siden så, kom der en film ud af det, som i dag har klassiker-status ikke mindst i kraft af skuespillernes præstationer. Og senere sagde Polanski da også – foruden et par mindre flatterende ting – at Dunaway var en formidabel skuespiller. At han senere blev tiltalt for seksuel omgang med en 13-årig, hører en anden historie til.

»Chinatown« gjorde Faye Dunaway til en endnu større stjerne på himlen. I forvejen var hun berømt og rost for sin rolle i »Bonnie og Clyde«, hvor hun spillede Bonnie Parker, den kvindelige del af et gangsterpar, der havde en blodig karriere som bankrøvere, inden de selv endte med at dø i et blodbad.

Hendes storhedstid var i 1970erne, hvor hun medvirkede i så gode - og så vidt forskellige - film som Sydney Pollacks intense thriller »Tre døgn for Condor«, Arthur Penns festlige western »En god dag at dø«, »Chinatown« og Sidney Lumets mediekritiske »Nettet«. Den gav hende en Oscar for rollen som den benhårde og iskoldt kalkulerende TV-producer, Diana Christensen. Og så har hendes teaterkarriere heller ikke været noget at kimse af.

Siden toppen i 1970erne har Dunaway spillet med i mange film og TV-produktioner, men har aldrig helt opnået den popularitet, hun oplevede tidligere.