Med Sommerfugl og Stjerneskud

Bjørn Tidmand har nu i mere end 50 år – som en stilsikker dansk vokalkunstner – været ude at optræde med sit melodiøse og populærmusikalske repertoire. 24. januar fylder han 75 år.

Bjørn Tidmand.   Foto: Sisse Stroyer
Læs mere
Fold sammen

»Når jeg ser på dig, ak, så tænker jeg, hvem der bare var sommerfugl«.

Denne tankevækkende tekstlinje - og den tilhørende sang - blev faktisk lanceret helt tilbage i 1921, og der var således ingen af ophavsmændene, der fik glæde af den renæssance og den succes, som sangen skulle få 47 år senere.

Det gjorde til gengæld sangeren Bjørn Tidmand. Ja, det er ikke for meget sagt, at han på det nærmeste blev identisk med »Lille sommerfugl«.

Bjørn Tidmand havde taget et godt tilløb til ovennævnte succes. Han begyndte sin musikalske løbebane i Københavns Drengekor, og selv om den sangglade københavnerdreng efterfølgende havde forskelligt arbejde, bl.a. som dæksdreng og ekspedient, var det musikken, der trak.

Han begyndte at optræde på københavnske restauranter, heriblandt Bjælkehuset i Søndermarken og Valencia på Vesterbro, og i 1957 medvirkede han i TV-programmet »Soldaterstafetten«. To år senere pladedebuterede han med en dansk version af det amerikanske hit »Only Sixteen«, og i 1960 tog Volmer-Sørensen ham med i et af sine TV-shows.

Det endelige gennembrud fik Bjørn Tidmand i 1963 med pladen »Brænd mine breve«, og succesen fortsatte året efter, da han vandt Dansk Melodi Grand Prix med »Sangen om dig«.

I 1967 fik han to store hits med »Nu ta’r jeg til Dublin« og »Du skal ikke gi’ mig roser«, og året efter kom – som sagt – »Lille sommerfugl«, der blev solgt i over 100.000 eksemplarer.

Som en af landets mest populære solister havde Bjørn Tidmand frem til midten af 1970erne en ubrudt række af hits, heriblandt »Når det bli’r sommer igen«, »Alt det med guld og grønne skove«, »Mini-midi-maxi girl«, »Rosen er rød, min ven« og »Paloma Blanca«. I 1980erne placerede han sig på hitlisten med »Snevalsen« og »Hallo Mary Lou«, og i 1994 blev det til endnu et dansktophit med »Der er intet i verden som min pige«.

Bjørn Tidmand, der i midten af 1970erne sammen med kollegaen Gustav Winckler havde TV-showet »Mellem to stole«, har gennem årtier været fast inventar på Dansktoppen og i Giro 413, og det er blevet til både guld-, sølv- og platinplader. Og så er det værd at minde om, at det er Bjørn Tidmand, som på smukkeste vis afrunder Disney-juleprogrammet »Fra alle Os til alle Jer« med sin fine fortolkning af »Når du ser et stjerneskud«.

Bjørn Tidmand, der nu i mere end 50 år har været ude at optræde med sit populære repertoire, er også en efterspurgt konferencier. Endvidere holder han hyppigt foredrag om sine mange år i branchen, selvfølgelig suppleret med et par af de velkendte slagere.

Bjørn Tidmand, som efter en årrække i Aarhus nu har slået sig ned i Glostrup, har i de senere år også dyrket visegenren, og hans seneste CD-udgivelse »Horisonter« rummer således viser med tekster af Poul Feldvoss og musik af Finn Jørgensen.