Med og uden Mathilde

Den fynske sanger, musiker og sangskriver Lasse Helner har været vidt omkring i det musikalske landskab og haft succes med både pigtråd, viser, kabaret og country.

Lasse Helner fylder 70 år 14. februar 2017.Foto: Kim Rune Fold sammen
Læs mere

Oprindeligt skulle det ikke handle om musik. Men kort før svendeprøven som anlægsgartner hoppede han fra for at blive professionel musiker. Han var nemlig tidligt blevet fanget af musik, spillede banjo, og da han blev betaget af den britiske sanger Tommy Steele og den efterfølgende rock’n’roll-bølge, skiftede han til guitar – og til sang.

I 1964 indgik han i det fynske pigtrådsband The Baronets, som kvalitetsmæssigt hurtigt skilte sig ud fra flokken, og som i 1966 placerede sig solidt i såvel Fynsmesterskabet som Danmarksmesterskabet i popmusik. Og med københavnsk pladeselskab og manager blev The Baronets en af de få ikke-københavnske popgrupper, der fik landsdækkende bevågenhed.

Fra 1974 gik Lasse Helner solist-vejen med mere og mere tyngde på viser og folkemusik. Han udsendte albummet »Du sku’ tag mig mens jeg er ung«, som med egne melodier og tekster af Torben Eschen vakte positiv opsigt, ikke mindst grundet den finurlige børnesang »Mine venner«.

Efterfølgende blev Lasse Helner kontaktet af produceren Peter Abrahamsen, der bad ham skrive musik til en række digte af Tove Ditlevsen. Og med sangerinden og violinisten Mathilde som fortolker blev det i 1975 til albummet »Pigesind« og dermed til en tyvstart på duoen Lasse & Mathilde.

Kolleger og kærester

Sød musik opstod, duoen blev et kærestepar, og i 1977 udkom det første egentlige Lasse & Mathilde album. Det omfattede Ove Bagers »Lundeborghymnen«, en hjemstavnshyldest, som parret tre år senere fulgte op med »Fyn er fin«, som med Lasse Helners melodi og Jan Monrads tekst har tjent som den ufravigelige signaturmelodi for Lasse & Mathilde.

Parret, der blev gift i 1979, har gennem årene budt på en solid strøm af koncerter og pladeudgivelser, og sideløbende har Lasse Helner haft sin egen karriere. Han udsendte i 1981 albummet »S/H«, der inkluderede »Dagbogen«, en Burt Bacharach-sang, der var indspillet af både Four Jacks og Grethe Ingmann, men som nu blev et hit for Lasse Helner, der fortsat har den på sit repertoire.

Endvidere er det blev til kabaret-forestillinger, blandt andet med tekster af Poul Henningsen og Jan Toftlund, og dertil har begge hans CDer, »Dreamtime« (2006) og »At Memphis Station« (2007), indbragt ham en Danish Music Award i kategorien »Årets danske countryalbum«.

Under titlen »Han havde ellers sådan nogle pæne forældre« holder Lasse Helner foredrag, hvor han fortæller om sin opvækst og karriere, om kampen mod alkohol og stoffer og om de mange mistede venner. Heldigvis er der mange tilbage endnu, og et pænt udvalgt vil dukke op, når han i indeværende uge giver fødselsdagskoncert i såvel Lundeborg som Odense.