Med og uden Lasse

Med stemme og strengeleg har Mathilde sat såvel den danske sangskat som sin fynske hjemstavn på verdenskortet.

Mathilde.      Foto: Torben Christensen
Læs mere
Fold sammen

Hun blev født i Odense som den fjerde i en søskendeflok på fem, fik navnet Mette Bondo og blev fra teenageårene kaldt Mathilde. Som barn modtog hun klassisk violinundervisning, som ikke rigtigt tændte hende. Men efter at være flyttet til Silkeborg, mødte hun den legendariske spillemand Evald Thomsen, og han ændrede hendes musikalske verdensbillede.

Mathilde jammede på spillestedet Stalden, inden turen i 1973 gik til København. Året efter blev hun medlem af Hvalsø-spillemændene, og her komponerede hun en melodi til Grethe Risbjerg Thomsens digt »Jeg vil vende tilbage til markerne« og indsang den på albummet »Kom ind«. Produceren Peter Abrahamsen bemærkede hendes stemme og foreslog Mathilde som fortolker af en række Tove Ditlevsen-digte, som Lasse Helner havde sat musik til. Det førte i 1975 til »Pigesind«, Mathildes første album, der med Lasse Helner som akkompagnatør blev starten på duoen Lasse & Mathilde .

I 1976 havde Mathilde rollen som »Lange Lone« i TV-serien »Østre Gasværk«, hvor hun sammen med Kim Larsen fremførte sangen »Det er en kold tid«, og samme år slog kæresteparret Mathilde og Lasse sig ned på Fyn.

Året efter udkom så det første egentlige Lasse & Mathilde album, der omfattede Ove Bagers »Lundeborghymnen«. Og denne fynske hjemstavnshyldest fulgte parret tre år senere op med »Fyn er fin«, som med Lasse Helners melodi og Jan Monrads tekst har tjent som den ufravigelige signaturmelodi for Lasse & Mathilde. Parret blev gift i 1979, og i samme periode fik Mathilde succes som solist med sine fortolkninger af højskolesange på LPerne »Rødt & Hvidt« og »Rødt & Hvidt 2«.

1980erne betød en lind strøm af koncerter og pladeudgivelser, og efter en indspilningspause på ni år blev det i 1997 til albummet »Varm Magi«, indspillet i New Orleans efter et længerevarende og inspirerende ophold i den amerikanske sydstatsby. Kontakten til det derværende musikmiljø førte også til, at Mathilde et par år senere blev indskrevet som violinsolist til støttepladen »Get You A Healin’«. Og så har tiden efter årtusindskiftet også været begivenhedsrigt for Lasse & Mathilde, der sidste år fejrede 40 års jubilæum.

Mathilde, der er kendt som et varmt og humoristisk menneske, yder megen omsorg for venner og familie. Jævnligt invaderer de fem børnebørn hjemmet for sammen med parrets hunde at komplettere menageriet i de landlige omgivelser på Sydfyn.

Fødselaren har også haft æren af at blive parodieret af Linie 3, der introducerede hende som Mathilde, der synger og spiller på sin forsvarsløse violin. Sidstnævnte er et 300 år gammelt instrument, som Mathilde har arvet fra sin morfar og spillet på i snart 45 år – med megen anerkendelse til følge.