Med næsen i sporet

60 år: Anders-Peter Mathiasen, storprist journalist, søger frem til fakta i Metro-projektet på Assistens-Kirkegård.

Anders-Peter Mathiasen – har næse for skjulte sider af en sag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er de få, der tildeles journalistikkens grandprix, Cavling-prisen – og kun de allerfærreste får den to gange. Anders-Peter Mathiasen, en af dansk presses mest garvede og afslørende reportere, har scoret dobbelt. Berlingskes læsere kan for tiden følge ham grave sig frem til sandheden i en pinagtig sag: Hvor mange hundrede døde skal tages op og flyttes til fordel for den planlagte Metro-station på Assistens Kirkegård i København?

Overtandlægens søn fra Herning, der fylder 50 i morgen, har allerede opnået meget. Med en bifagseksamen i historie lagde han en solidere grund for journalistuddannelsen og tjente sine sporer hovedsagelig på de to dagblade på Rådhuspladsen med især Ekstra Bladets Sven Ove Gade som mentor.

Det blev til to Cavling-scoringer, begge i følge med kolleger; først i 1989 med afdækning af mange misforhold i Stadsarkitektens Direktorat i København, anden gang i 2004 i den såkaldte Dan Lynge-sag. Hertil kommer Victor-prisen 1983 og Chr. Dahls Mindelegat 1999.

Så der er en forståelig baggrund for den på én gang selvbevidste, forfængelige og ydmyge holdning hos Anders-Peter Mathiasen. Men tag ikke fejl. Hans næse for en skjult sag og ihærdigheden med at grave den op, er intakt. Muligheden er der, for at realiteterne, han afdækker på Assistens, kan få de besluttende politikere til at sadle om og ændre Metro-projektet. Læserne kan følge med...

Mathiasen er freelancer og skriver bøger sammen med Jeppe Facius. Det er blevet til en om Dan Lynge og en om Blekingegadebetjenten, der efterforskede banden. Den følges snart op af en nummer to og af en biografi af en bankrøver – der er søn af en bankdirektør!

Den hårdtslående reporter har også en blød side. Han er medforfatter til bogen »Hvem ligger hvor« om de kendte på hovedstadens kirkegårde. Så han er sporet ind på Assistens.

Halvåbent hus i morgen kl. 14 i reporterhjemmet Aurikelvej 18 på Frederiksberg.