Med konen mod syd

Fra Moskva til nu i Brasilia har ambassadør Kim Højlund Christensen åbnet døre for danske virksomheder. Og så er fruen, Grete Sillasen, ambassadør i nabolandet Argentina.

Ambassadør Grete Sillasen takkede for udnævnelsen til ambassadør i Argentina, og ambassadør Kim Højlund Christensen takkede for udnævnelsen til ambassadør i Brasilien. Foto: Bjarne Lütche Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Luthcke
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kim Højlund Christensen blev verdensmand ved et tilfælde.

Hans karriere startede med en af den slags tilfældige togkupemøder, der gør, at en ung mand bare må lære russisk og rejse til Gorbatjovs Rusland for at tjene diplomatiet. Han mødte nemlig en sprogofficer med speciale i russisk, blev inspireret og endte med at tage den uddannelse.

På den danske ambassade i Moskva arbejdede den dengang 22-årige Kim Højlund Christensen som sprogofficer med visumansøgninger og oversættelser. Og her, midt i den Kolde Krigs optrapning, blev hans gnist for internationale forbindelser tændt.

Kim Højlund Christensen uddannede sig efterfølgende som erhvervsøkonom og rejste midtvejs i sin uddannelse tilbage til Moskva for blandt andet at hjælpe den danske fødevareeksport i gang på det nye russiske marked efter murens fald.

Efterfølgende har hans sans for at få danske virksomheder ind i varmen på de nye verdensmarkeder bragt ham fra Moskva til Berlin, Santiago og senest Brasilia.

Kim Højland Christensen har besat den danske ambassadørpost både i Chile og Brasilien og har dermed haft rig mulighed for at dyrke sin interesse for sprog.

Han har lært både spansk og portugisisk, da sprogkundskaber er vigtige, når man skal skabe lokale kontakter.

Brasilien er ligesom Rusland et svært marked for danske virksomheder at indtage, så Kim Højland Christensen har fortsat med at bistå de danske eksportvirksomheder med tæt sparring og rådgivning.

For sine fortjenester har han modtaget Den Chilenske Fortjenstorden og blev i 2007 slået til Ridder af Dannebrog.

Ambassadøren kan se frem til et travlt år, der kulminerer med sommer OL i Rio næste år.

Her vil Kim Højlund Christensen blandt andet tage imod Skoleskibet Danmark, der kommer til Brasilien under legene.

Som mange andre danskere med en international profil pendler Kim Højlund Christensen hyppigt mellem familie og arbejde.

Turen går fra Brasilia til Buenos Aires, hvor hans hustru, Grete Sillasen, bor med familiens tre børn.

Grete Sillasen er dansk ambassadør i Argentina, og tilsammen varetager parret Danmarks officielle interesser i Brasilien, Argentina, Venezuela, Surinam, Guyana, Paraguay og Uruguay.