Med håndbolden verden rundt

Lars Friis-Hansen har netop gjort et uventet come back i dansk håndbold.

Foto: Bo Amstrup Fold sammen
Læs mere

Lars Friis-Hansen er en af de mest rutinerede trænere i dansk håndbold. Som træner på både herre- og damesiden har han prøvet det meste - at vinde mesterskaber og flere fyringer. 19. april fylder han 60 år.

Han er kendt for at stille store krav til sine omgivelser, hvilket i flere tilfælde kan have været medvirkende til, at hans trænerjobs er afsluttet i utide.

Friis-Hansen var en af de første fuldtidsansatte håndboldtrænere, da han blev ansat i Ikast fS, hvor han førte dameholdet helt frem i rampelyset og til den position som klubben, der nu hedder FC Midtjylland, besidder i dag.

Eventyrlysten har han fået styret gennem trænerjobs i Norge, Sverige, Schweiz, Saudi-Arabien og Kuwait – de to sidste steder som træner for herrelandsholdet gav ham en del oplevelser af forskellig karakter. Som træner for Kuwaits herrelandshold var han i 2007 involveret i en af håndboldhistoriens mest bemærkelsesværdige kampe, da Kuwait besejrede Sydkorea og kvalificerede sig til de Olympiske Lege. OL-deltagelsen skulle have været højdepunktet i hans karriere, men det internationale håndboldforbund kom under pres og måtte dekretere omspil, på grund af mistanke om urent spil i kulissen. Kuwait nægtede at deltage i omspillet og Lars Friis-Hansen måtte nøjes med den OL-bonus, han allerede havde fået udbetalt, mens Sydkorea fik OL-billetten.

I de seneste år har han benyttet erfaringerne fra sine 25 år som professionel håndboldtræner, nogle af de højeste træneruddannelser, en uddannelse som ICF – Certificeret coach og som chefkonsulent i BSC International (Emotional Intelligence), til at undervise erhvervslivet i specialet High Performance Teams, individuel coaching, værdicoaching og målsætning. Det sker blandt andet i konsulentvirksomheden Friis-Hansen & Larsen, som er blevet oprettet sammen med en god bekendt, Torben Larsen.

Trænerkarrieren på højt plan var således lagt på hylden, men Lars Friis-Hansen blev hentet tilbage fra kulissen, da Viborg HK fyrede sin dametræner Christian Dalmose for nogle uger siden.

Fødselaren bor i Viborg med sin tyske samlever, Andrea Ziesch. Han er blevet far i en forholdsvis sen alder, hvilket han mener, er med til at holde ham ung.