Med blik for fremtiden

40 år. Berlingske Tidendes billedchef, Søren Lorenzen, har høje ambitioner på fotografiets vegne.

Søren Lorenzen, Berlingske Tidendes billedchef siden 2002. Foto: Søren Lorenzen Fold sammen
Læs mere

På en mark et sted i Polen giver en delvis tandløs mand sit barnebarn en lufttur. Begge ansigter flækker i et grin, der rummer al begejstring, kærlighed og glæde i verden. I baggrunden står en tænksom sortklædt mand med hænderne i lommen og kigger mod horisonten. Han er borgmester i byen Guty, og han har tydeligvis nok at tænke over i de nye tider på den anden side af Berlin-murens fald.

Fotografiet er fra 1993. Signatur: Søren Lorenzen – siden 2002 billedchef på Berlingske Tidende. Billedserien fra Polen var medvirkende til, at Søren Lorenzen i 1994 blev kåret som Årets Pressefotograf. Og med netop billedet af den polske lufttur – mødet mellem fortid og fremtid, bekymring og begejstring – vandt Søren Lorenzen som den første dansker i mange år en pris i verdens mest anerkendte fotokonkurrence, World Press Photo

Også som billedchef på Berlingske Tidende forener Søren Lorenzen mødet mellem fortid og fremtid – nu bare på de indre redaktionslinjer, hvor han er chef for nogle af de mest prisvindende danske fotografer. Søren Lorenzen står således i spidsen for udviklingsarbejdet med at gøre det klassiske reportagefotografi flermedielt på berlingske.dk, så billederne kan opleves i form af billedserier med lyd, interviews som lydfiler, og Berlingske Tidendes fotografer er også begyndt at arbejde med levende billeder.

Det udviklingsarbejde drives – som alt andet – af Søren Lorenzens begejstring og høje ambitioner på fotografiets vegne. Fra sin elevtid på Morgenavisen Jyllands-Posten og frem til i dag har han levet op til en høj standard for sig selv og sine medarbejdere. I det daglige arbejde evner han samtidig at se avisen som et samlet hele, hvor fotografiet skal indgå i et optimalt samspil med tekst og andre grafiske virkemidler.

Ordenssans er ikke den mest fremherskende egenskab blandt pressefotografer, men her er Søren Lorenzen en undtagelse. Han har altid orden i sagerne og han arbejder systematisk. Det bruger han i arbejdet i redaktionsledelsen på Berlingske Tidende, hvor han er med til at fastlægge avisens satsningsområder og langsigtede strategi. Søren Lorenzen har de seneste år gennemført flere ledelsesuddannelser, bl.a. en intern masteruddannelse i ledelse af medier i Det Berlingske Officin.

Han er gift med Katrine Boyder, der er chefredaktør på magasinet Vores Børn, og sammen har de datteren Luna på tre år.