Markant advokat er død

Jørgen Jacobsen, forsvarsadvo-kat gennem mere end 50 år, er død.

Jørgen Jacobsen, der netop er død i en alder af 97 år, var gennem sin mere end 50 år lange karriere som forsvarsadvokat involveret i flere opsigtsvækkende retssager. Han var forsvarer i blasfemi-sagen mod kunstneren Jens Jørgen Thorsen, involveret i den såkaldte Blødersag om 89 danske bløderes erstatningssag mod staten, han har forsvaret Mogens Amdi Petersen samt været forsvarer for Jørn »Jønke« Nielsen, da denne blev anklaget og dømt for drabet på Bullshit-rockeren Henning »Makrellen« Norbert Knudsen.

Jørgen Jacobsen blev cand.jur. i 1944, men var tvunget til at tage den sidste del af sin eksamen i Sverige, da han som modstandsmand, halvt jøde og kommunist, var flygtet fra besættelsesmagten.

Tilbage i Danmark efter befrielsen blev han involveret i retsopgøret som ekstra anklager i sagerne mod de landsskadelige, kom siden til Røde Kors, blev senere forretningsfører for Riddersalen og Frederiksberg Teater, inden han i 1949 kom over på den anden side skranken i lære som advokat hos sit store forbillede, landsretssagfører Carl Madsen.

I 1951 stiftede han eget advokatfirma, og herfra drev han i de følgende årtier virksomhed i ånden fra Carl Madsen og med næse for principielle og kontroversielle sager. Politisk holdt han som Madsen til på venstrefløjen, men han forlod kommunistpartiet i 1956, da Sovjetunionen invaderede Ungarn. Advokatbestallingen deponerede han først endeligt, da han var i slutningen af 80erne.

Ved siden af juraen var Jørgen Jacobsen en passioneret visesanger. Han optrådte, til han var over 90 år, var æresmedlem af Visens Venner og udgav i forbindelse med 90 års-dagen albummet »Fra Armstrong til Benny Andersen« sammen med Susanne Dyhr. Han forfattede desuden erindringerne »Leve mens man lever. Erindringer og meninger«.